Hälsa

Smarta fottips: ta hand om dina fötter!

Team Olmed är ett ortopedtekniskt företag med butik och mot­tagning i Eksjö. De jobbar dels med patienter från Region Jönköping, men vänder sig också till privatpersoner med t.ex. fot- och knärelaterade besvär.
– Det vanligaste är att våra kunder har fotrelaterade besvär och vill få hjälp med individuella inlägg eller andra ortope­dtekniska hjälpmedel, berättar Linus Karlberg som är ortopedingenjör på Team Olmed i Eksjö.
På Team Olmed tillverkas produkter som är skräddarsysdda efter dina fötter.

1. Inlägg mot hälsporre

Hälsporre är ett av de vanligaste fotproblemen som orsakas av en överbelastad sena under foten. För att komma tillrätta med problemet bör du investera i ett par bra, vridstyva, stötdämpande skor och ett inlägg.

2. Pelott mot Hallux valgus

En ökad inåtvinkling i stortåns grundled kallas Hallux valgus och kan göra riktigt ont. Det börjar ofta på grund av nedsjunket främre fotvalv, som leder till att din fot blir bredare. För att avlasta och stödja det främre valvet rekommenderas inlägg med en främre pelott. En pelott är en upphöjning strax bakom ledhuvudena i framfoten.

3. Investera i en fotanalys

Om du har problem med dina fötter kan en fotanalys hos Team Olmed vara en bra investering. Då analyseras dina fötter och vilka eventuella problem du har och hur de kan åtgärdas på bästa sätt.

Isabell Argus visar ett par skor från Team Olmeds butik i Eksjö.

4. Fräscht med engångssulor

Köp ett sexpack engångssulor som du byter ut med jämna mellanrum. Då får du både fräscha fötter och skor, tipsar Fredrik Leiner på Borgs skor.

1: Peela fötterna i sanden!

Passa på att gå barfota i sanden för både fotgymnastik och naturlig peeling för lena fötter, tipsar Ann-Sophie på Lotus hud och fotvård.

2: Ringblom special…

…motverkar sprickor med naturliga ämnen från ringblomma m.m. Nagelcreme special är en fuktbevarande nagelkräm som doftar gott av mint. Produkterna hittar du på Lotus hud & fotvård.

3: Helosan

har funnits på marknaden sedan 1947 och är kanske den mest klassiska hudsalvan. Helosan återställer snabbt torr och irriterad hud och gör den mjuk och len, oavsett om torrheten orsakas av inre eller yttre faktorer. Finns att köpa på Eksjö Lantbruksservice.

4: Experttipset från Lotus hud & fot

Bergamott bad kan användas till fotbad eller för hela kroppen. Innehåller Aloe Vera som fungerar som hudvårdande och har en frisk citrusdoft från den ekologiska Bergamottoljan, säger Ann-Sophie på Lotus hud och fotvård.

5: Sandal

med ergonomisk sula från Sandins skor.

6: Sandaler…

…för dig med egna inlägg hittar du på Borgs skor.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Hälsa, Prylar"

Med appen Bra Liv Nära så har du alltid tillgång till din vårdcentral – oavsett var du befinner dig. – Fler och fler använder appen och det tycker vi är jättekul. Det gör också att vi kan fortsätta utveckla den, säger Ulf Österstad som är distriksläkar …

1. Markis från Höglandets markis. 2. Hatt från Väsk- och skoshopen. 3. Mugg med lock och sugrör från Blomsterlandet Bringners. 4. Lakrits med smak av jordgubbar och rosépeppar från Chocolaterie. 5. Solskyddsprodukter från Lotus hud och fot. 6. Klocka d …

Det är inte bara utomhus som blomstertiden är här. I Eksjös butiker har vi handplockat blommiga prylar i härliga mönster. Låt dig inspireras! 1. Halsband från Smycka Guldsmeden. 2. Mörkläggningstyg från Otyg. 3. Gå-bort-påse från Sahlgaards. 4. Badbyxo …

Färgsättningen av husfasader går i cykler och stämmer ofta bra med övriga trender i mode och inredning. 1980-talets pasteller fastnade ofta på fasaden och så även det brunmurriga 1970-talet. De senaste åren har dock vitt och svart dominerat på husfasad …

I Sverige har vi ett omfattande vaccinationsprogram som ska skydda oss mot till exempel mässlingen, polio, röda hund och ett tiotal andra sjukdomar. – Tack vare vaccinationerna är dessa sjukdomar mycket ovanliga i Sverige idag, säger Mats Osbeck. Det f …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Jörgen Gustafsson hjälper människor att få kontakt med ”andra sidan” och på visitkortet står det medium. – Det är ologiskt att det inte finns något efter döden, säger han. Han föddes i Eksjö 1962 och växte upp i en stor familj. Efter skolan jobbade han …