Sola smart i sommar

Kristoffer Karlsson

När solen väl visar sig efter en lång och kall vinter vill man gärna kasta av sig kläderna och njuta av de varma härliga strålarna som vi så länge har saknat. Men det finns anledning att vara försiktig.

– Solens strålar är förrädiska, och det är viktigt att vi skyddar både oss själva och våra barn mot den UV-strålning som solljuset innhåller, säger Carina Linderfalk, distriktsläkare på Vårdcentralerna Bra liv i Eksjö.

Att solen påverkar vår hud kommer nog inte som någon överraskning för någon av oss. Huden åldras fortare, vi blir rynkiga, får pigmentfläckar – och i allra värsta fall så kan vi drabbas av någon av de cancerformer som triggas av exponering för solens strålar.

– Solen är som allra starkast mellan kl. 11 och 15 och då bör man faktiskt undvika att vara i direkt solljus. Om du måste vara i solen är det viktigt att du skyddar dig, gärna med heltäckande kläder, säger Carina Linderfalk. Speciellt viktigt är det på våren då vår hud är helt oskyddad och det är lätt att bränna sig, fortsätter hon.

Det absolut bästa skyddet när du vistas i solen är kläder. De skyddar en stor del av kroppen och släpper igenom minimalt med strålning.

– Men tänk också på att skydda de delar av kroppen som inte täcks av kläder, tipsar Carina. Näsan, läpparna, öronen och händerna är klassiska exempel på ställen som vi lätt glömmer bort att skydda. För män är nacken och ”flinten” väldigt utsatta och bör skyddas extra noga, fortsätter hon.

Ett bra sätt att skydda bar hud är någon form av solskyddskräm.

– Små barn ska alltid ha solskyddsfaktor 50. Som vuxen kan det vara lagom att starta med faktor 30 och sedan kan du stegvis minska efterhand som du blir mer van vid solen, förklarar Carina.

Tänk dock på att solkräm lätt kan invagga oss i en falsk trygghet.

– Även om vi inte bränner oss så gör solkrämen att vi spenderar fler timmar i solen, vilket faktiskt ökar cancerrisken, säger Carina.

Barnen är speciellt utsatta

Barn under ett år ska helt undvika solljus, och upp till sju års ålder bör de ha kläder på sig när de vistas i solen.

– Det finns väldigt bra heltäckande badkläder för små barn och kepsar med nackskydd. Parasoll och strandtält är också perfekta hjälpmedel för småbarnsföräldrar, tipsar Carina. Små barn får absolut inte bränna sig – och det är föräldrarnas ansvar, betonar hon.

Trots alla faror så finns det så klart positiva saker med sol och ljus. Vi blir piggare och gladare, och solljuset hjälper kroppen att bilda D-vitamin.

– Men efter 15 minuter i solen har kroppen bildat alla D-vitaminer som behövs, förklarar Carina. Det ideala är egentligen att vara ute i solen 15 minuter varje dag – året runt, istället för att försöka maximera antalet soltimmar under våren och sommaren, avslutar Carina Linderfalk.

3 heta soltips

  • Titta på huden och var uppmärksam på förändringar. Upptäcker du något som ser annorlunda ska du söka vård direkt.
    Tidig upptäckt är alltid den viktigaste faktorn för en framgångsrik behandling.
  • Om du åker utomlands är solen ännu starkare och då är det extra viktigt att du skyddar dig. Håll dig i skuggan under de timmar då solen är som allra starkast.
  • Vid stranden är du extra utsatt eftersom både vattnet och sanden reflekterar solstrålarna. Tänk på att du kan bränna dig även
    under vattnet!

Skydda ansiktet med huvudbonad från Väsk- och Skoshopen i Eksjö.

Skydda dig med solskyddsprodukter från Apoteket.

Höglandets Markis & Persienn ger dig solskydd med kvalité.

Skydda ditt djur mot solen med solskyddssalva från Eksjö lantbruksservice.

Solskyddsprodukter från Lotus Hud & Fot i Eksjö.

Skydda ögonen med solglasögon från Optiker Karvik.