Sola smart!

Kristoffer Karlsson

I många, långa, kalla månader har vi längtat efter solen och nu när den äntligen är här så vill vi gärna kasta av oss kläderna, lägga oss raklånga på marken och låta de varma strålarna värma upp våra frusna själar. Men det finns anledning att vara försiktig!

sol

Solen ger oss energi och vi mår bra av att vistas utomhus på sommaren. Men det är viktigt att vi inte utsätter vår hud för för mycket sol, då kan det tvärtom vara väldigt skadligt. Men det finns bra sätt att skydda sig – och man kan faktiskt njuta av sommaren även i skuggan.

De allra minsta barnen är också allra viktigast att skydda mot solens strålar.

— Riktigt små barn ska inte utsättas för direkt solljus överhuvudtaget, säger Christina Bergvall, distriktssköterska på vårdcentralen i Mariannelund.

Även när de börjar bli lite större är det viktig att skydda huden. Solglasögon, solhatt och heltäckande kläder är det effektivaste skyddet. Och använder du solskyddskräm ska det vara minst faktor 30 för barnen, tillägger hon.
Det finns också många olika solskyddsprodukter som du kan smörja in dig med.

— Tänk på att smörja in dig flera gånger, och använd en kräm med hög solskyddsfaktor. Glöm inte heller att smörja in händer och fötter, tipsar Christina.

Om du har varit för länge i solen så kommer du att bränna dig. Det är ett tecken på att du inte har skyddat tillräckligt mot solens strålar. Det finns dock några sätt du kan dämpa smärtan på.

— Kyl ner huden med kallt vatten, eller en fuktad handduk. Det finns också speciella produkter, till exempel kylbalsam som doktorär framtagna för att lindra klåda som orsakats av solen. Du kan också använda en vanlig fuktgivande lotion, säger Christina.

Men allt är inte negativt med solen, poängterar Christina och förklarar att man absolut inte behöver sitta inomhus. Solljuset behövs för att få D-vitamin och det är viktigt att vistas ute för den skull. Motion och rörelse utomhus är också bra för välbefinnandet, men det gäller att vara sund i sina solvanor.

Det är också viktigt att vara observant på hudförändringar.
— Så fort en leverfläck eller ett födelsemärke förändras eller växer så ska du kontakta vården. Tidigt upptäckt är alltid en nyckelfaktor för lyckad behandling, avslutar Christina.

Tre tips för den smarta!

1. Undvik solen mellan kl. 11 och 15. Då är den som starkast.

2. Små barn ska helst inte vara i solen alls. Solhatt och heltäckande kläder är receptet som gäller!

3. Hjälps åt i familjen att hålla koll på leverfläckar och födelsemärken. Det är inte lätt att kolla ryggen på sig själv!