Sommarmusik i våra kyrkor

Redaktionen

I sommar bjuder kyrkorna i och runt omkring Eksjö på ett gediget musikprogram där lokala förmågor samsas med världsartister. Bakom programmet står Sören Gustafsson tillsammans med övriga kyrkomusiker i pastoratet.

Sören Gustafsson.

– De senaste åren har vi jobbat tillsammans för att få ett program som omfattar alla församlingar där vi kan bjuda på hög kvalitet och olika genres så att det finns något för alla, berättar Sören. I år finns det möjlighet att njuta av klassiska pianokonserter, gitarrister av världsklass, jazz och visor – bland mycket annat. Programmet börjar redan den 20 juni och sträcker sig fram till den 24 augusti. Ett av de stora ”namnen” som kommer till Eksjö den 15 augusti är Per Tengstrand.
– Han har hela världen som arbetsfält och är en pianist av världsklass. Per har varit i Eksjö två gånger under de senaste åren, berättar Sören.

Per Tengstrand. Foto: Lars Kroon.

Bakgrunden till Per Tengstrands framträdanden i Eksjö börjar med en donation från en församlingsmedlem.
– Det gjorde att vi kunde köpa en riktigt bra flygel och då ställde jag frågan till Per om han ville komma hit. Det gjorde han och fattade tycke för Eksjöpubliken så i år kommer han tillbaka, säger Sören.

I Eksjö kyrka finns också en riktigt fin orgel. Något som fick det unga stjärnskottet Johannes Skog att komma till stan.
– Orgel är ju ett fantastiskt instrument som är som hel orkester. Det är inte för inte som det kallas ”instrumentens drottning”, berättar Sören.

Flera kända namn som dyker upp i kyrkorna i sommar är Göran Fristorp (Eksjö 27/6) och Anna-Lotta Larsson (Bellö kyrka 18/8).
– Men vi har också flera spännande ensembler med viss lokal anknytning. Bland annat Reflexkvartetten där Torun Fredberg spelar som är dotter till Johan Gärskog (fd. kulturchef i Eksjö kommun). Eller Kvartett C med Catharina Arrenhius i spetsen, berättar Sören.

Reflexkvarteten spelar i Eksjö kyrka den 4 juli.

Under sommaren kommer också Urban Gärdeborn att vikariera för Sören under juli månad. Urban har tidigare varit Loa Falkmans pianist och kommer även uppträda tillsammans med sin trio den 18 juli.
– Kort sagt tror jag det kommer finnas musikaliska höjdpunkter för alla och envar under hela sommaren. Så välkommen till våra kyrkor, avslutar Sören.