Sömnskola istället för sömntabletter

Kristoffer Karlsson

Text & Bild: Kristoffer Karlsson

Ungefär 40 procent av Sveriges befolkning har någon form av sömnsvårigheter. Det är en av anledningarna till att sömnskolan har blivit verklighet.

– Vi utbildar våra deltagare i ämnet sömn och ger dem redskap för att förbättra sin sömn utan att behöva ta tabletter, berättar Jessica Andersson, arbetsterapeut på vårdcentralerna Bra Liv och Cecilia Bergander, hälsocoach på hälsocentret i Eksjö.

Att sömnen inte fungerar kan bero på många olika saker. Du kanske är stressad, lider av smärta eller har hamnat i en depression.

– Om du kommer till vårdcentralen eller hälsocentret och har problem med sömnen så kan du bli erbjuden att gå sömnskolan. Du kan också kontakta hälsocenter direkt om du är intresserad av att delta, säger Cecilia.

Sömnskolan består av två träffar där man i en mindre grupp får diskutera och hitta vägar till en bättre sömn.

– Vid första tillfället får man lära sig mycket om sömn och varför det är så viktigt. Vi slår också hål på en del myter om sömn. Vid en andra träffen försöker vi ge att konkreta tips och verktyg som man kan använda i sin egen vardag för att få sömnen att fungera bättre, berättar Jessica.

Mellan de två tillfällena får deltagarna föra en så kallad sömndagbok.

– De får bland annat anteckna när de går och lägger sig och när de vaknat. De noterar också om de varit uppe på natten och hur de mår. Tanken är att man ska kunna se mönster och inse att det man gör under dagen faktiskt påverkar sömnen, säger Cecilia.

Att ha en fungerande sömn har många hälsofördelar, men det också viktigt för att få en fungerande vardag.

– Om du inte sover ordentligt blir du så klart tröttare, får sämre humör och får svårare att prestera. Det påverkar även ditt minne och din inlärningsförmåga, förklarar Jessica. På längre sikt kan det även leda till sämre immunförsvar och värsta fall även diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar, fortsätter hon.

Att ha sömnstörningar under kortare perioder är inget man ska vara speciellt orolig över.

– När man är sjuk, eller har små barn hemma så är det ju sällan man får sova en hel natt. Men det klarar kroppen av att hantera, säger Cecilia.

– Kan vi undvika mediciner så är det bra. Det är både dyrt och kan vara beroendeframkallande. Därför är det så viktigt att vi testar andra metoder innan det blir aktuellt med sömnläkemedel, avslutar Cecilia och Jessica.

 

Fem tips för dig som har problem med sömnen

  1. Se till att det är svalt och mörkt i ditt sovrum
  2. Avstå mobilen sista timmen innan du lägger dig
  3. Undvik kaffe och energidryck sent på dagen
  4. Skapa en bra kvällsrutin där du varvar ner
  5. Skriv ner saker du har i huvudet istället för att ligga och fundera.