Sören & Gun-Britt stortrivs i Lunden

Magnus Östberg

lunden1

När Sören och Gun-Britt lämnade villalivet i Kvarnarp och flyttade närmare stadskärnan hamnade de först på Jungfrugatan mitt i stan. Men stadens ljud blev för stor kontrast mot att bo i hus så därför ställde de sig i kö för en lägenhet i Lunden.
– Vi stod så långt ner i kön att vi trodde att vi aldrig skulle få chans på en lägenhet här, säger Gun-Britt Andersson.

lunden2Det är sommarvärme i luften när Eksjö & co hälsar på hemma hos Sören och Gun-Britt Andersson i Lunden. Trots att vi befinner oss i mitten av september håller sig temperaturen en bit över 20 grader. Att det är nytt och fräscht i och runt omkring kvarteret Lunden är kanske inte så konstigt det är knappt tre månader sedan de första hyresgästerna flyttade in. Sören och Gun-Britt Andersson lämnade huset i Kvarnarp efter 39 år och flyttade in till stan.

– Vi fick tag i en lägenhet på Jungfrugatan men lyckades aldrig riktigt vänja oss med allt ljud som var där. Det var väldigt stor kontrast mot att bo i hus, berättar Gun-Britt.

– Så vi ställde oss i bostadskön för en lägenhet här men vi stod så väldigt långt ner i kön så vi trodde aldrig att vi skulle ha chans att få någon. Men plötsligt en dag ringde de från Eksjöbostäder och sa att de hade två stycken lägenheter vi kunde få titta på, berättar Sören.

Sagt och gjort. Sören och Gun-Britt valde en lägenhet på fjärde våningen på två rum och kök med balkong i sydvästläge. Och idag är inte längre stadens ljud något problem.

– Nej, här är det knäpptyst. Vi hör inte ens grannarna när de stänger dörren, berättar Sören.
Hög standard

Lägenheten har en öppen planlösning där kök och vardagsrum bildar en öppen och sammanhängande enhet. Den tio kvadratmeter stora, inglasade balkongen blir en naturlig förlängning av rummet.

– Balkongen gör att lägenheten nästan känns dubbelt så stor. Här har vi tillbringat mycket tid i sommar och eftersom den är inglasad förlängs säsongen så att vi förmodligen kan sitta ute en bra bit in i oktober, berättar Gun-Britt.

Med en trevlig sittgrupp och prunkande växtlighet har Gun-Britt och Sören förvandlat balkongen till ett rum. På ena kortsidan står till och med en bäddsoffa.

– Den blev liksom över när vi flyttade från huset. Men det är ingen som har sovit här ute ännu, skrattar Sören.

Standarden i hela lägenheten är hög, menar Sören. Badrummet är helkaklat, tvättmaskin och torktumlare finns i lägenheten och köket är nytt och fräscht (så klart).

– Vi har haft väldigt många besökare som har velat se hur lägenheten ser ut. Även från sådana som vi kanske inte direkt känner utan som mer är bekanta, så intresset för området verkar ju vara väldigt stort, säger Sören.

Kvarteret Lunden
Kvarteret Lunden kallas ibland för Eksjös nya stadsport. Området byggs i två etapper där etapp 1 består av det ”punkthus” som nu är uppfört och där hyresgäster redan har flyttat in. Etapp 2 består av två lägre hus med ytterligare 49 lägenheter där husen kommer att gå i samma spännande stil som ”punkthuset”. Vill du veta mer? Besök då Eksjöbostäders hemsida.