”Planera trädgården efter ditt hus”

Magnus Östberg

Att planera sin trädgård är en utmaning för de flesta. Förutom att så gott som alla vill att den ska vara lättskött ska den helst blomma eller vara grön året runt. Trädgårdsmästare Simon Larsson på Spakarps Plantskola designar mellan 10 och 15 trädgårdar per år och alla börjar med ett hembesök.

– Då går vi igenom förutsättningar och önskemål för trädgården. Vi tittar på huset, hur en eventuell uteplats ska vara och vilken stil trädgården ska ha, berättar Simon.

Därefter kan man själv välja om man vill ha hjälp att rita upp trädgården eller om man själv vill anteckna Simons tips och råd för en välplanerad trädgård. Det går så klart även trender i trädgårdsdesign, men det är viktigt att skapa en trädgård som är inbjudande, menar Simon.

– Vi ser allt för många som planterar tre buxbom och lägger lite sjösten och påstår att de anlagt en trädgård. Framförallt vid husets entré. Där är det ännu viktigare att vara inbjudande och skapa en välkomnande känsla, säger Simon.

En viktig faktor är att trädgården ska passa till ditt hus. Har du en sekelskiftesvilla kanske en klassisk ”mormorsträdgård” passar bättre än en modern trädgård med bambu och olika sorters gräs.

– Att få trädgård och hus att komplettera varandra är ett område där folk verkligen behöver hjälp. När jag ritar en trädgård har jag som mål att jag ska vilja vara där. Kanske till och med bo där, säger Simon.

Så var det den där frågan om hur lättskött man egentligen kan göra en trädgård – i en tid när allt fler söker ”quick fixes” till det mesta.

– Många tror att sjösten är lättskött – och visst, det kanske det är i några år. Men om du sätter en fin marktäckare istället som blir tät håller du den lättskött längre, berättar Simon.

Även om trädgården ska vara lättskött så kräver den både arbete, underhåll och kärlek.

– Trädgårdsarbete är ren och skär terapi. Det är avkopplande att så, rensa och skörda. Så fyll din trädgård med sådant du kan äta, sådant som är vackert och passar till huset. Då kan du trivas i din trädgård i många år, säger Simon.