Spring, spring, spring

Magnus Östberg

spring

Kompressionsstrumpor, pulsklockor, löpartajts och mycket mer. Utbudet av produkter och tillbehör för oss löpare är enormt och ibland är valet svårt. Men det finns en sak som är A och O oavsett löparnivå; se till att få rätt skor för dina fötter.
– Då blir löpningen både roligare, mer skonsam och effektiv, säger Phillip Harbrecht, skoansvarig på Intersport i Eksjö.

Löpning har fått ett enormt uppsving under de senaste åren och antalet tävlingslopp ökar radikalt med fler och fler startande. Förra året arrangerades 388 tävlingslopp med 743 479 startande i Sverige. Det är en otrolig utveckling som på olika sätt indikerar att löpningen är här för att stanna. Och med ökat intresse kommer också materialen, prylarna och tillbehören. Men som alltid gäller det att börja från grunden vilket
i det är fallet är fötterna och skorna!
– Vi utgår alltid från dina specifika behov. Först och främst kollar vi på dina fötter. Hur bred är de, om du har hallux valgus, är hålfoten hög eller låg och så vidare, förklarar Phillip Harbrecht som är skoansvarig på Intersport i Eksjö samtidigt som han ser att jag ser oförstående ut när han slänger ur sig begreppet ”hallux valgus”.
– Hallux valgus är en benämning på om din stortå pekar inåt och på så vis skapar en ”knöl” på utsidan av foten. Det är relativt vanligt och kan ibland orsaka problem men går oftast att hantera med rätt val av sko och sula, säger Phillip.
Förutom att titta på hur dina fötter ser ut kan ett bra tips också vara att ta med sina gamla slitna löparskor till Intersport för att visa hur de slits.

Formgjuten sula
Sedan en tid tillbaka jobbar Intersport i Eksjö med formgjutna sulor till i stort sett alla sina skomärken. På så vis kan du enklare få optimal komfort och stöd när du springer.
– Med en formgjuten sula sitter foten bättre i skon och du har hela hälsenan i rätt position vilket minskar belastningen i löpsteget, berättar Phillip.
Själva formgjutningen är en relativt enkel process som görs på plats. Sulorna är ”dynamiska” vilket innebär att foten ändå kan röra sig naturligt i skon.
– En dynamisk, formgjuten sula är klockrent oavsett vilken typ av fot du har eftersom det förebygger problem som du kan få av överpronation eller supination, säger Phillip som direkt inser att här är två begrepp till som han får möjlighet att utveckla.
– De allra flesta av oss pronerar vilket innebär att vi sätter i foten med hälen, rullar på foten och skjuter i från med tån. Vinkeln anger hur mycket du pronerar. Om du överpronerar springer du mer på insidan av foten. Om du supinerar springer du mer på utsidan av foten, säger Phillip.
Om du inte vet själv hur ditt löpsteg ser ut så får du hjälp av Phillip och hans kollegor genom att för en stund filmas på löpbandet.
– Då kan vi se om du springer på utsidan av foten eller hur det ser ut, säger Phillip.
Förutom det klassiska löpsteget – häl till tå – som de flesta av oss glada amatörer ägnar oss åt så finns även andra former av löpsteg. Tålöpning är något som växer stadigt och som ofta anses vara mycket svårare.
– Vill du ha hjälp att hitta tåskor så är du förmodligen en löpare på ganska avancerad nivå. Kom in i butiken så hjälper vi dig hitta rätt, säger Phillip.

philip

Philips bästa löptips

Kompression
Kompressionskläder är löpningens svar på simningens hajdräkter. De håller musklerna på plats, ökar blodcirkulationen och ger snabbare återhämtning. Dyrare kompressionskläder är oftast bättre på grund av att de ger kompression på rätt ställen. Kompressionskläder ska sitta på kroppen upp till 40 minuter efter löprundan.

Löparstrumpor
Strumporna är något vi ofta bara använder samma år efter år. Men med ett par löparstrumpor av hög kvalitet kan du minska slitage på skorna, minska risken för skavsår och få en bättre komfort.

Pulsbaserad löpning

Med en pulsklocka blir det lättare att träna i rätt pulszon vilket gör att du lättare kan anpassa löpningen efter det du vill uppnå – oavsett om det är viktnedgång eller att springa milen under 40 minuter. Koppla ihop klockan med mobilen och ha benkoll på dina framgångar.

Vätskebälte
För dig som springer lite längre tycker jag att ett vätskebälte är en självklarhet. Fyll på med lite vätska var tionde minut om du springer längre än en mil.

Utmana dig själv: spring Eksjö stadslopp

Eksjö stadslopp går av stapeln den 29 maj och bjuder på en riktig löparfest. Här kan alla delta – från 8 års ålder och uppåt. Välj mellan 5 eller 10 km löpning ackompanjerat av folkets jubel. Eksjö stadslopp firade 30-årsjubileum 2014. Visste du att sex personer deltagit i alla 30 stadsloppen genom åren? Vill du veta vilka? Kolla på här >>