Stabil fastighetsmarknad i Eksjö

Redaktionen

Trots domedagsnyheter, stigande räntor och inflation tuffar bostadsmarknaden på i Eksjö – även om priserna inte ligger i nivå med rekordåren under pandemin. 

– Vi påverkas inte lika mycket och inte lika snabbt som storstäderna. Dessutom har vi en ganska stabil arbetsmarknad i Eksjö vilket också påverkar fastighetsmarknaden, säger Eleonor Björnhag, mäklare på Fastighetsbyrån i Eksjö. 

Men visst har prisbilden ändrats även i Eksjö även om nedgången inte är lika dramatisk som i större städer?

– Den största skillnaden är att det inte är lika galna budgivningar idag som det var under pandemiåren. Hur mycket priserna ändrats beror mycket på vad det är för typ av objekt som säljs. I Eksjö har det minskat med ett par procent, men det är inom felmarginalen, säger Hans Ydremark. 

För nyproducerade villor och bostadsrätter är det dock betydligt tuffare även i Eksjö just för tillfället. 

– Många upplever att de får lite mer för pengarna om de köper begagnat. Men då får man ju å andra sidan lägga en del tid, eller pengar, på att renovera. Så det finns för- och nackdelar med allt, säger Eleonor. 

Media påverkar såklart hur köpare och säljare agerar på bostadsmarknaden. Generellt verkar många försiktigare nu än tidigare. Men det finns fler exempel på områden där Eksjö skiljer sig från större städer. Ett sådant är bostadsrätter. 

– Det skrivs mycket i media om bostadsrättsföreningar som är högt belånade. I Eksjö har de flesta äldre föreningar extremt låg belåning vilket gör det till en ganska trygg affär i dagsläget, avslutar Hans.