Nöje & evenemang

Stadiga steg för vaktparaden

Med start på midsommarafton är det dags för den traditionsenliga vaktparaden genom Eksjös gator och torg. Hemvärnets musikkår och Smålands husarer lockar tusentals människor till Eksjö varje sommarlördag.
– Det är lika häftigt varje år när vi svänger upp på Södra Storgatan och ser publiken, säger Thomas Samuelsson, kårchef för Hemvärnets musikkår.
Thomas Samuelsson är kårchef för Hemvärnets musikkår.

Det är många timmars övande som ligger bakom varje vaktparad. Musiken ska helst variera så mycket som möjligt till varje parad och orkestern ska ju bemannas med musiker.

– Alla musiker lägger mycket tid och engagemang på detta och det blir en livsstil som innebär att man bara kan ta semester från lördag till fredag under sommaren. Men så länge publiken ställer upp som de gör är det värt det, säger Thomas.

Förra året var första gången som en extern musikkår deltog i vaktparaden. Det var Njudungsorkestern som spelade vid ett av tillfällena.
– Men de fick spela i världens hällregn så vi bjöd in dem i år igen och hoppas att de får uppleva vaktparaden i solsken. De genomför vaktparad nummer två den första juli, berättar Thomas.

Musiken är ju som bekant marschmusik med inslag av mera lättsamma stycken.
– Vi är lite begränsade när det gäller vad vi kan välja för musik eftersom noterna måste passa i notgaffeln på instrumenten. Marscherna klarar vi utan dirigent, men när vi spelar andra stycken måste vi ha dirigent, berättar Thomas.

Dirigenten är med när orkestern stannar vid kyrkan. Sedan gör de även ett sista stopp vid äldreboendet Mogården på I12-området.
– Vi övar ju varje måndagskväll på I12 så vi stör ju förmodligen en hel del. Då tycker vi att vi kan bjuda på lite konsert för de som bor där.
Det brukar vara uppskattat, säger Thomas.

3 saker för en perfekt vaktparad

Bra väder – solsken gör
alla på gott humör.

Välfylld orkester – att så många
som möjligt kan vara med och spela.

Ungdomar – Vi har bra återväxt
i kåren vilket gör det ännu roligare
för oss som spelar och det är
ju bra för publiken!

Håll koll på uniformen

Uniformen som Hemvärnets musikkår bär är egentligen en vanlig militär uniform. Men detaljerna avslöjar mer än du tror. De röda axelklaffarna visar att personen är musiker vilket också ”tofsarna” markerar. Dessutom finns Hemvärnets märke, Ing2:s märke och Norra Smålandsgruppens märke (längst ut på klaffarna) på uniformen.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Senaste artiklarna i "Nöje & evenemang"

Det är mindre än två månader till jul och det är hög tid att boka julbord för firman, vännerna och släkten. Vad lockar dig? Mängder av sill, party eller klassisk julmat i fin miljö? I Eksjö finns något för alla smaklökar, humör och tillfällen. Vi gjord …

En musikal som handlar om diskriminerade som kämpar för att få sina drömmar förverkligade! En musikal om segregation och revansch. Det låter aktuellt men musikalen Hairspray skrevs redan 1988 och utspelar sig i 1960-talets USA. – Men trots det allvarli …

Efter ett lyckat första försök förra året är det i år dags för ett kärt återseende i Eksjö. Mässan Craft Beer Festival tar åter igen plats i Olsbergs arena och biljettförsäljningen är redan i full gång.

Bonnadan är är ett sätt att visa allmänheten på det stora företagande som finns på gårdarna runt om Eksjö, säger Olle Sjöberg, ordförande i LRFs kommungrupp i Eksjö.

Krusagården är en av Eksjös äldsta gårdar och ingår såklart i Elisabeths stadsvandringar. Ett naturligt stopp är kungaeken som planterades av kung Gustav VI Adolf 1954. En vandring genom gamla stan i Eksjö är som en resa genom seklerna. Här möts det ga …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

och tror på en positiv fortsättning! – Vi har fått en fantastisk start här i Mariannelund, berättar Johan Zedig och Anneli Rimås som driver Zedig’s glassfabrik och konfektyr. Vi hade kö varje dag hela sommaren, fortsätter de. Zedig’s är beläget i Filmb …