Stadiga steg för vaktparaden

Magnus Östberg

Med start på midsommarafton är det dags för den traditionsenliga vaktparaden genom Eksjös gator och torg. Hemvärnets musikkår och Smålands husarer lockar tusentals människor till Eksjö varje sommarlördag.
– Det är lika häftigt varje år när vi svänger upp på Södra Storgatan och ser publiken, säger Thomas Samuelsson, kårchef för Hemvärnets musikkår.

Thomas Samuelsson är kårchef för Hemvärnets musikkår.

Det är många timmars övande som ligger bakom varje vaktparad. Musiken ska helst variera så mycket som möjligt till varje parad och orkestern ska ju bemannas med musiker.

– Alla musiker lägger mycket tid och engagemang på detta och det blir en livsstil som innebär att man bara kan ta semester från lördag till fredag under sommaren. Men så länge publiken ställer upp som de gör är det värt det, säger Thomas.

Förra året var första gången som en extern musikkår deltog i vaktparaden. Det var Njudungsorkestern som spelade vid ett av tillfällena.
– Men de fick spela i världens hällregn så vi bjöd in dem i år igen och hoppas att de får uppleva vaktparaden i solsken. De genomför vaktparad nummer två den första juli, berättar Thomas.

Musiken är ju som bekant marschmusik med inslag av mera lättsamma stycken.
– Vi är lite begränsade när det gäller vad vi kan välja för musik eftersom noterna måste passa i notgaffeln på instrumenten. Marscherna klarar vi utan dirigent, men när vi spelar andra stycken måste vi ha dirigent, berättar Thomas.

Dirigenten är med när orkestern stannar vid kyrkan. Sedan gör de även ett sista stopp vid äldreboendet Mogården på I12-området.
– Vi övar ju varje måndagskväll på I12 så vi stör ju förmodligen en hel del. Då tycker vi att vi kan bjuda på lite konsert för de som bor där.
Det brukar vara uppskattat, säger Thomas.

3 saker för en perfekt vaktparad

Bra väder – solsken gör
alla på gott humör.

Välfylld orkester – att så många
som möjligt kan vara med och spela.

Ungdomar – Vi har bra återväxt
i kåren vilket gör det ännu roligare
för oss som spelar och det är
ju bra för publiken!

Håll koll på uniformen

Uniformen som Hemvärnets musikkår bär är egentligen en vanlig militär uniform. Men detaljerna avslöjar mer än du tror. De röda axelklaffarna visar att personen är musiker vilket också ”tofsarna” markerar. Dessutom finns Hemvärnets märke, Ing2:s märke och Norra Smålandsgruppens märke (längst ut på klaffarna) på uniformen.