Swim and run i vått och torrt

Redaktionen

swinrun

En helt ny sorts tävling kommer till Eksjö den 18 juni, nämligen swimrun. Dick Jonzon är initiativtagaren till tävlingen som har fått namnet Sjöloppet.

Swimrun är en sport som uppkom i Stockholm 2004 när ett gäng vänner bestämde sig för att ta sig från ön Utö till Sandhamn genom att simma och springa. Folk hörde talas om detta och två år senare arrangerade man den allra första swimrun tävlingen som kom att kallas ö till ö. I swinrun tävlar man två och två, alla får vara med, både män och kvinnor. Det finns tre klasser att tävla i; män, kvinnor och mixklass.

dick-jonzonDick Jonzon fick upp ögonen för sporten för några år sedan.

– Jag är en nybliven swimrunentusiast. Det var för några år sedan som jag först testade på sporten. Några bekanta till mig skulle vara med i ett swimrunlopp i Göteborg men en av dem skadade sig och då frågade de mig om jag kunde ta hans plats. Så med en vecka kvar till tävlingen bestämde jag mig för att vara med. Efter det var jag fast.

Nu är han med och arrangerar Sjöloppet som i grunden är ett bolag men som planeras och genomförs i samarbete mellan Eksjö sim- och livräddningssällskap och Eksjö hockey.

– Vi har stora visioner för Sjöloppet. Vi hoppas att det ska bli en återkommande aktivitet här i Eksjö.

Deltagarna startar och går i mål i vattenledningsparken, sedan går banan främst genom skogen och på vägen passerar de nio sjöar som de ska ta sig över. Än så länge är 40 lag anmälda till loppet.

– Men det finns fortfarande tid att anmäla sig. Vi har förhoppningar om att minst 50 lag kommer vara anmälda till tävlingen när anmälningstiden gått ut. Många tvekar på att vara med för att de tror att de inte är tillräckligt vältränade men även en vardagsmotionär kan delta i tävlingen.

Det finns dessutom två olika distanser att välja mellan. Sprintbanan som är aningen kortare och Sjöloppet som är lite längre, säger Dick Jonzon.