Ta det lungt… Stressdoktorn kommer till stan

Redaktionen

Fotograf-AvS_45B9288Foto: Alexander von Sydow

29 september kl 17.00, Olsbergs arena

Att få ihop livspusslet är inte alltid helt enkelt. Men det behöver inte vara så svårt heller – och det går att påverka hur kroppen reagerar på stress! Det och mycket annat kommer Tomas ”Stressdoktorn” Danielsson att föreläsa om i Olsbergs arena den 29 september.

Stress och utmattning är våra nyaste folksjukdomar. Men det finns sätt att hantera vardagen på som gör det enklare att hantera stressen. Tomas Danielsson har en bakgrund inom beteendemedicin och har skrivit flera böcker inom området stress. Under sin föreläsning i Eksjö kommer han bland annat att prata om hur vi kan hantera ”tokstressen”.

– 80 procent av all stress beror på sånt vi inte själva kan påverka som till exempel att vi hamnar i en kö eller att datorn krånglar. Under föreläsningen i Eksjö kommer jag bland annat att berätta hur man kan träna hjärnan att hantera den typen av stress – men också andra sorters stress, säger Tomas.

En annan typ av stress kallas additionsstress. Det handlar om att vi jämför oss själva med personer som inte finns, menar Tomas.

– Det är stress som uppstår när du jämför dig själv med en person som har både nytt hus, ny bil, till synes lyckliga barn med mera. Men i själva verket är det flera personer i din omgivning som har de olika delarna. Du lägger ihop det själv i ditt huvud, menar Tomas.

Under föreläsningen kommer Tomas också bjuda på konkreta tips och råd för att hantera stress. Men frågan är om Stressdoktorn själv blir stressad någon gång?

– Självklart. Det är lika naturligt som att en ortoped kan få ont i knät, säger Tomas.

Läs mer om föreläsningen här: http://olsbergsarena.se/aktivitet/forelasning-med-stressdoktorn/

Stressdoktorns bästa tips

 1. Sluta jämföra dig med andra.
 2. Våga välja bort.
 3. Sätt rimliga mål för arbete, familj, fritid – och glöm inte egentid.
 4. Erkänn dina begränsningar – men säg vad du är bra på.
 5. Samtala om allt.
 6. Ta tag i vardagens konflikter.
 7. Tänk positivt.
 8. Kost, motion och sömn i rätt balans höjer din stresstolerans.
 9. Ge hjärnan gymnastik.
 10. Släpp barnbiten loss och var lite busig.
 11. Jobba vidare med självförtroendet – det är en färskvara
 12. Försök hitta ett bollplank.