Ta hand om dig själv i influensatider

Kristoffer Karlsson

Ann-Charlotte Mattsson, apotekare på Bra Liv.

Vi är mitt i förkylnings- och influensatider och det är vi som går och hostar, nyser och snörvlar.
– Det finns egentligen inga mirakelkurer. Men bland annat genom att vara noga med handhygien och nysa i armvecket så kan du minska risken för att sprida smittan vidare, säger Ann-Charlotte Mattsson som är apotekare på vårdcentralerna Bra Liv.

När du väl har blivit förkyld så finns det inga genvägar. Du måste låta kroppen själv ta hand om infektionen.
– Däremot kan du lindra dina besvär med receptfria läkemedel som nässprej eller halstabletter. Även enklare saker som varmt te med honung kan ge skön lindring av dina besvär, säger hon. Om du har hög feber så är det också viktigt att få i sig vätska, fortsätter hon.

Tänk på att du inte måste ta febernedsättande medicin bara för att du har feber.
– Febern har en funktion; den hjälper till att bekämpa infektionen. Ta bara medicin om du far illa, har ont i kroppen eller om du inte har kraft nog att få i dig mat och dryck, förklarar Ann-Charlotte.

Om du blir förkyld och eller drabbas av influensa är det viktigt att ta det lugnt och inte anstränga sig i onödan.
– Vila är väldigt viktigt. Du kanske inte behöver ligga i sängen, men se till att ta det lugnt. Då ger du immunförsvaret bra förutsättningar att bekämpa infektionen i kroppen.

Förkylningar och influensa är inget farligt för en i övrigt frisk person.
– Om du tillhör någon riskgrupp, exempelvis om du är gravid, är över 65 år eller lider av någon kronisk sjukdom så rekommenderar vi att du ska vaccinera dig mot influensan, säger Ann-Charlotte.