Hälsa

Ta hand om dig själv i jul

För många är julen en tid för gemenskap, samvaro och glädje. Men för andra handlar det mer om stress, ensamhet eller ångest.
– Vi skruvar upp förväntningarna väldigt mycket inför julen och det skapar krav som kan leda till både stress och ångest, säger Mattias Norlin, KBT-terapeut på Vårdcentralerna Bra Liv i Nässjö.

Under julveckorna svämmar sociala medier över med bilder på perfekta julbord, trevliga pysselkvällar och glöggmys framför öppna spisen. Det kan skapa höga förväntningar som blir väldigt jobbiga att försöka leva upp till.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det vi ser i våra sociala flöden bara är en liten, liten del av verkligheten, säger Mattias. Det finns ingen som lever ”det perfekta livet”, fortsätter han.

I sitt arbete hjälper Mattias människor som lider av stress, ångest eller depression.
– Jag jobbar med samtalsterapi och hjälper människor att hitta strategier som motverkar exempelvis ångest. Det kan handla om att skapa rutiner, skaffa en hobby, komma igång med motion eller att bara fokusera på sådant som du gillar, förklarar Mattias.

Om du känner dig nedstämd eller drabbas av ångest under julen så finns det många saker du kan göra själv för att må bättre.
– Ofta isolerar man sig och blir passiv när man inte mår bra, vilket är helt naturligt. Men det är viktigt att inte fastna i passivitet, säger Mattias. Stäng av TVn, stig upp ur sängen, gå ut och gör något kul eller träffa någon du gillar. Det kommer få dig att må bättre, fortsätter han.

Ibland kan det vara svårt att själv ta sig ur ett oönskat beteende och då är viktigt att våga söka hjälp.
– Det är inget konstigt att söka hjälp. Du kan vända dig till din vårdcentral, eller kontakta oss via Bra Liv Nära-appen. Förutom fysiska besök så erbjuder vi även KBT-terapi över internet, berättar Mattias.

Mattias tips inför julstressen

1. Gör en sak i taget
Låt bli att göra flera saker samtidigt och fokusera på en sak åt gången.

2. Be andra om hjälp
Ensam är inte stark. Våga be om hjälp när det kör ihop sig.

3. Planera i god tid
Med lite enkel planering kan du undvika mycket av stressen.

4. Sänk kraven!
Allt måste inte vara perfekt.

5. Det är OK att säga nej!

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Senaste artiklarna i "Hälsa"

Att det är nyttigt att röra på sig råder det ingen tvekan om. Vi blir piggare, undviker övervikt och mår allmänt bättre. – Vi bör undvika stillasittande i så stor grad som möjligt, säger Jan-Olov Johansson, läkare vid vårdcentraler Bra Liv i Vetlanda. …

Idag pratar vi mycket om mat och hur viktigt det är att äta rätt. Vitaminer, kolhydrater, dieter och kostråd har de senaste åren varit flitigt omskrivet och debatterat i media.

Massor av alternativ för dig som vill träna och hålla dig i form! Nytt och fräscht på Forma Framtid Forma framtid på Nannylundsområdet i Eksjö fortsätter sin satsning mot sitt mål – att bli en av Sveriges bästa träningsanläggningar. – Vi är ett komplet …

Sedan en tid tillbaka är det fullt möjligt att besöka en läkare, oavsett var du befinner dig. –  Bara du har en internetuppkoppling så spelar det ingen roll om du är i Eksjö eller på stranden i Spanien.

Säg Skedhult till en eksjöbo så tänker hen förmodligen på golf. Men Skedhult är mycket mer än så. Sedan ett par år tillbaka har Eksjö kommun arbetat aktivt med att utveckla området till ett friluftsområde. Här finns idag grillplatser, vandringsleder, r …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Foto: Magnus Östberg En fotomodell som kan spela fiol, prata flytande italienska och som har smak för delikatesser! Det låter som en osannolik kombination, men det är precis vad Charlotte Felli Crona är. Efter femton år som modell i Italien tog hon med …