Ta med dig doktorn på semestern

Kristoffer Karlsson

Bild: Stefan Persson, Jönköping

Sedan en tid tillbaka är det fullt möjligt att besöka en läkare, oavsett var du befinner dig. –  Bara du har en internetuppkoppling så spelar det ingen roll om du är i Eksjö eller på stranden i Spanien, förklarar Mats Osbeck, verksamhetschef för Bra Liv Nära.

Med hjälp av appen ”Bra liv Nära” kan du enkelt boka ett besök hos en läkare. Du loggar in med ditt Bank-ID och du ser direkt vilka lediga tider som finns. Själva ”besöket” sker sedan med hjälp av ett videosamtal.

– Appen lämpar sig allra bäst för lindriga besvär som allergi, influensa, hosta, hudbesvär och liknande, förklarar Mats Osbeck. Men vi kan också skriva ut recept, fixa enklare sjukintyg eller ordna remiss till vidare vård, fortsätter han.

Teknikutvecklingen i samhället går med en rasande fart och vården är inget undantag. För bara några årtionden sedan så var det papper och penna som gällde, men efter hand har vården digitaliserats och idag är tekniken en naturlig del av verksamheten.

– Vården har traditionellt sett inte legat i framkanten, men nu gör vi det och det känns väldigt roligt, säger Mats Osbeck. Vi var faktiskt först i Europa med en offentlig finansierad vårdapp, berättar han.

Appen har varit i gång i sin nuvarande form sedan i december och intresset ökar hela tiden.

– Vi kör lite reklam i TV och på biograferna för att folk ska få upp ögonen för appen. Men den bästa marknadsföringen är när folk som har använt appen berättar om det för vänner och familj, säger Mats. De som är allra duktigast på att söka vård via appen är kvinnor i åldern 30-60 år, fortsätter han.

Att besöka en doktor i appen kostar lika mycket som ett fysiskt läkarbesök. Det är gratis för barn och frikort gäller.

– Den enda skillnaden är att du inte behöver ta dig till vårdcentralen. I övrigt är det precis som att ”gå till doktorn”.