Taktfast shopping med vaktparaden

Magnus Östberg

Foto:  Mathias Samuelsson

Foto: Mathias Samuelsson

Under sommarens lördagar är vaktparaden i Eksjö ett lika naturligt inslag i stadsbilden som kullersten och träfasader. Med taktfast musik lockar vaktparaden stor publik från både när och fjärran – och belönades också med Eksjö kommuns turistpris 2014.

– Det är en obeskrivlig känsla när man möts av så mycket folk på Södra storgatan, säger Thomas Samuelsson, kårchef för Hemvärnets Musikkår i Eksjö.

Konceptet med vaktparaden längs Eksjös gator känns igen från tidigare år – med några små nyheter.

– Varför ändra ett vinnande koncept, tänker vi? Men vi kommer att göra några små justeringar i årets program. Bland annat kommer varje lördag ha ett tema när det gäller musiken. Vi kommer bland annat att ha tema på olika platser och orter som Eksjö och Gotland för att nämna några. Det blir mer musik och mindre prat, berättar Thomas Samuelsson.

Rutten för vaktparaden är också något justerad för året.

– Efter ett stopp på Stora torget går vi alltid ner till Norra åbron – och så även i år. Men därefter svänger vi in på Bleckslagargränd till Willys istället för att fortsätta längs Norra storgatan, säger Thomas.

För dig som har koll på musikkårens musiker kommer det att dyka upp nya ansikten under sommaren – framförallt yngre förmågor.

– Tillsammans med Studieförbundet vuxenskolan har vi fått med oss åtta unga musiker som fått provspela för att ta en plats i orkestern. Det är jätteroligt för vi behöver alltid fler musiker som kan spela med oss. Just nu är klarinettspelare något vi skulle behöva extra mycket, säger Thomas.

Vaktparaden i Eksjö

Med start på midsommarafton (19 juni) och nio lördagar framåt bjuder Hemvärnets musikkår på musik längs Eksjös gator och torg. Under det första framträdandet får musikkåren sällskap av Husarerna och vid avslutningen den 22 augusti är det Smålands karoliner som gör kåren sällskap.