Hälsa

Tänk positivt och må bättre

Grundreceptet för att må bra är egentligen ganska enkelt. Det handlar om att sova tillräckligt, äta bra, motionera en stund varje dag och göra sådant du tycker om att göra. – Addera en positiv inställning, så har du kommit riktigt långt, säger Marie Sjöbrink, vårdenhetschef på vårdcentralerna Bra Liv i Eksjö.

Visst, det kan låta lite som en klyscha, men faktum är att ett positivt förhållningssätt till tillvaron kan göra väldigt stor skillnad. Det finns till och med studier som visar att vi lever många år längre om vi lär oss att tänka positivt.

– Börja dagen med ett leende, tipsar Marie. Tvinga dig själv att le det första du gör när du vaknar. Det kommer att kännas lite konstigt i början, men snart kommer du känna att du faktiskt blir glad. Du ger helt enkelt hjärnan en kick i rätt riktning, fortsätter Marie.

Att ta ansvar för sin egen hälsa är viktigt. Du kan få tips och råd från andra, men det är alltid du själv som måste äta rätt, eller se till att gå och lägga dig i tid – ingen annan kan göra det åt dig.

– Vi på vårdcentralen kan coacha dig och ge dig stöd. Men det är du själv som måste göra jobbet, säger Marie.

Livet är inte alltid på topp och ibland blir det lite för mycket för oss alla. Men genom att se positivt på saker och ting så blir det alltid lite enklare.

– Relationer kan ta slut, våra husdjur dör och det är okej att vara ledsen. Men det är viktigt att förstå att världen inte går under. Det kommer att kännas bättre med tiden, säger Marie.

Har du för mycket att göra på jobbet? Ja, det är inte ett helt ovanligt problem i dagens samhälle och stressrelaterade åkommor blir allt vanligare.

– Men också här har du ett eget ansvar. Om du inte mår bra så måste du säga stopp och ta en paus. Säg inte ”Jag kör på…”, risken är stor att du bara lurar dig själv, säger Marie.

Vi kan också hjälpa varandra att må bra.

– En sån enkel sak som att säga ”hej” och ”god morgon” till alla när man kommer till jobbet kan vara jätteviktigt. Alla tycker om att bli sedda och bekräftade, säger Marie.

Alla kan vara positiva, även om det så klart kommer mer naturligt för vissa människor.

– En viss del sitter nog i generna och man påverkas naturligtvis av faktorer som relationer och ekonomi. Men ca 40 procent kan du påverka själv med positivt tänkande, säger Marie. Väldigt mycket sitter i ditt eget huvud, avslutar hon.

Maries fem må-bra-tips!

1. Sänk ribban och ställ inte för höga krav på dig själv.
2. Tro på dig själv – du kan om du vill!
3. Fråga dig själv varje morgon: ”Hur kan den här dagen bli bra?”
4. Sprid glädje på jobbet. Ett enkelt ”Hej!” på morgonen räcker!
5. Glöm inte att du har ett ansvar för ditt eget liv – välj att må bra!

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Hälsa"

Cecilia Fridh och David Windisch är de två senaste tillskotten på Nikaro Gym. Båda erbjuder personlig träning med lite olika inriktning. Cecilia är licensierad PT och träningsinstruktör och dessutom utbildad inom kost- och näringslära. David är främst …

Om du rör på dig 30 minuter varje dag så blir du mer stresstålig, får bättre minne och uppnår flera andra positiva hälsoeffekter. – Det är väl känt att fysisk aktivitet minskar stressrelaterad ohälsa, säger Kristin Xenos som är sjukgymnast på vårdcentr …

Officeraren Christian Ericsson reser Sverige och världen runt för att tävla i multisport, eller adventure racing som det heter på engelska. Med flertalet EM- och VM-tävlingar i bagaget är Christian en mycket rutinerad multisportare. Det var i samband m …

Med appen Bra Liv Nära så har du alltid tillgång till din vårdcentral – oavsett var du befinner dig. – Fler och fler använder appen och det tycker vi är jättekul. Det gör också att vi kan fortsätta utveckla den, säger Ulf Österstad som är distriksläkar …

I Sverige har vi ett omfattande vaccinationsprogram som ska skydda oss mot till exempel mässlingen, polio, röda hund och ett tiotal andra sjukdomar. – Tack vare vaccinationerna är dessa sjukdomar mycket ovanliga i Sverige idag, säger Mats Osbeck. Det f …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Officeraren Christian Ericsson reser Sverige och världen runt för att tävla i multisport, eller adventure racing som det heter på engelska. Med flertalet EM- och VM-tävlingar i bagaget är Christian en mycket rutinerad multisportare. Det var i samband m …