Hälsa

Tänk positivt och må bättre

Grundreceptet för att må bra är egentligen ganska enkelt. Det handlar om att sova tillräckligt, äta bra, motionera en stund varje dag och göra sådant du tycker om att göra. – Addera en positiv inställning, så har du kommit riktigt långt, säger Marie Sjöbrink, vårdenhetschef på vårdcentralerna Bra Liv i Eksjö.

Visst, det kan låta lite som en klyscha, men faktum är att ett positivt förhållningssätt till tillvaron kan göra väldigt stor skillnad. Det finns till och med studier som visar att vi lever många år längre om vi lär oss att tänka positivt.

– Börja dagen med ett leende, tipsar Marie. Tvinga dig själv att le det första du gör när du vaknar. Det kommer att kännas lite konstigt i början, men snart kommer du känna att du faktiskt blir glad. Du ger helt enkelt hjärnan en kick i rätt riktning, fortsätter Marie.

Att ta ansvar för sin egen hälsa är viktigt. Du kan få tips och råd från andra, men det är alltid du själv som måste äta rätt, eller se till att gå och lägga dig i tid – ingen annan kan göra det åt dig.

– Vi på vårdcentralen kan coacha dig och ge dig stöd. Men det är du själv som måste göra jobbet, säger Marie.

Livet är inte alltid på topp och ibland blir det lite för mycket för oss alla. Men genom att se positivt på saker och ting så blir det alltid lite enklare.

– Relationer kan ta slut, våra husdjur dör och det är okej att vara ledsen. Men det är viktigt att förstå att världen inte går under. Det kommer att kännas bättre med tiden, säger Marie.

Har du för mycket att göra på jobbet? Ja, det är inte ett helt ovanligt problem i dagens samhälle och stressrelaterade åkommor blir allt vanligare.

– Men också här har du ett eget ansvar. Om du inte mår bra så måste du säga stopp och ta en paus. Säg inte ”Jag kör på…”, risken är stor att du bara lurar dig själv, säger Marie.

Vi kan också hjälpa varandra att må bra.

– En sån enkel sak som att säga ”hej” och ”god morgon” till alla när man kommer till jobbet kan vara jätteviktigt. Alla tycker om att bli sedda och bekräftade, säger Marie.

Alla kan vara positiva, även om det så klart kommer mer naturligt för vissa människor.

– En viss del sitter nog i generna och man påverkas naturligtvis av faktorer som relationer och ekonomi. Men ca 40 procent kan du påverka själv med positivt tänkande, säger Marie. Väldigt mycket sitter i ditt eget huvud, avslutar hon.

Maries fem må-bra-tips!

1. Sänk ribban och ställ inte för höga krav på dig själv.
2. Tro på dig själv – du kan om du vill!
3. Fråga dig själv varje morgon: ”Hur kan den här dagen bli bra?”
4. Sprid glädje på jobbet. Ett enkelt ”Hej!” på morgonen räcker!
5. Glöm inte att du har ett ansvar för ditt eget liv – välj att må bra!

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Hälsa"

Ann-Charlotte Mattsson, apotekare på Bra Liv. Vi är mitt i förkylnings- och influensatider och det är vi som går och hostar, nyser och snörvlar. – Det finns egentligen inga mirakelkurer. Men bland annat genom att vara noga med handhygien och nysa i arm …

I varje nummer svarar läkare från Vårdcentralerna Bra liv på läsarfrågor om om hälsa och sjukvård. Det handlar om allt från snusning till förkylningar – skicka in en fråga du också så kanske du får svar!

Eva Karlsson, Sara Mannerback och Susanne Bergander. För att du ska få så bra vård som möjligt har Eksjö vårdcentral nyligen inrättat något som kallas för teammottagning, berättar Sara Mannerback, som är vårdenhetschef. – Det innebär, enkelt förklarat, …

Cecilia Fridh och David Windisch är de två senaste tillskotten på Nikaro Gym. Båda erbjuder personlig träning med lite olika inriktning. Cecilia är licensierad PT och träningsinstruktör och dessutom utbildad inom kost- och näringslära. David är främst …

Om du rör på dig 30 minuter varje dag så blir du mer stresstålig, får bättre minne och uppnår flera andra positiva hälsoeffekter. – Det är väl känt att fysisk aktivitet minskar stressrelaterad ohälsa, säger Kristin Xenos som är sjukgymnast på vårdcentr …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …