Teknikstudenter gör minnesmärke

Magnus Östberg

I augusti invigs ett minnesmärke för det 22:a världsscoutlägret som hölls i Rinkaby 2011. På minnesplatsen finns fyra plaketter som är tillverkade av Teknikcollege-studenter på Eksjö gymnasium i nära samarbete med Bruzaholms bruk.
– Vi har fått göra allt från skisser till design och produktion, berättar Linus Kelemen Hessberger som varit med i projektet.

När världsscoutlägret hölls i Rinkaby i Skåne för sex år sedan deltog 40 061 scouter från 146 länder. I augusti är det dags för nytt läger på platsen och i samband med detta ska världsscoutlägret få ett minnesmärke.
– När idén dök upp kom vi att tänka på Teknikcollege och tog kontakt med Bruzaholms bruk. De tog emot oss med öppna armar och projektet har genomförts på ett fantastiskt sätt, berättar Bo-Kenneth Knutsson som är aktiv i scoutrörelsen i Eksjö och även ordförande i barn- och utbildningsnämnden i kommunen.

Tredjeårsstudenterna på Teknikcollege tog sig an uppgiften och åtta studenter har arbetat med de fyra plaketterna.
– Jag tycker de har gjort ett fantastiskt jobb och de har i stort sett gjort allt själva, säger Petter Viuhko som är ansvarig lärare för programmet på Eksjö gymnasium.
– Vi har skissat och sedan jobbat i Illustrator och Solid Works för att få fram designen på plaketterna. Sedan har vi jobbat nära Bruzaholms bruk för att lära oss hur plaketterna ska gjutas, säger Linus Kelemen Hessberger som är en av de åtta studenterna.
– Efter designen har vi fräst ut en plastform som sedan pressas i en sandform innan själva gjutningen som är gjord i det som kallas för segjärn, berättar studenten Viktor Brindmark.

Plaketterna togs emot av scouterna Moa Kihlbom och Hanna Danielsson som nu tar med sig dem till Rinkaby i augusti.
– Det finns två exemplar av varje plakett så en av varje kommer också att finnas på scouternas riksmuseum i Stockholm, berättar Bo-Kenneth Knutsson.