Tips att tänka på vid husaffär

Redaktionen

Funderar du på att byta bostad? Här får du tips och råd från Eksjös mäklare inför ditt livs största affär.

Johan Lennings

Länsförsäkringar
Fastighetsförmedling

MÄKLARKONTAKT
Kontakta mig som mäklare i ett tidigt stadium, så håller vi bostads- sökarna uppdaterade på inkomna fastigheter enligt deras unika sökprofil.

VISNING
Visningen är ett bra tillfälle för att kunna få rätt känsla för bostaden. När det är dags att gå på visning är det bra att du som spekulant kommer väl förberedd.

INTRESSE
Meddela mäklaren redan vid visningstillfället att du har intresse. På så sätt blir du informerad under förmedlingsprocessen .

LÅNELÖFTE
Kontakta din bank för att få ett lånelöfte. Lånelöftet gör att du är startklar att lägga bud när rätt bostad kommer ut.

LÄS BESIKTNINGSPROTOKOLL
Om säljaren har gjort en överlåtelsebesiktning finns oftast besikt- ningsprotokollet att ta del av inför visningen. I protokollet får du god insyn i många av de delar som du behöver sätta dig in vid ägandet av en villa.

BUDGIVNING
Kom ihåg att ingenting är klart innan både du och säljaren har skrivit på kontraktet. Fram till dess kan någon annan fortfarande lägga bud, och jag som mäklare är skyldig att framföra dessa eventuella nya bud till säljaren. Tips är att agera snabbt när väl budgivningen är avslutad.

Fastighetsbyrån

Från v: Hans, Ida & Eleonor.

TIPS FRÅN IDA:

På Gång, förbered i god tid och sälj när du vill! Skapar optimala förutsättningar för att göra en bra affär den dagen du hittar ditt nya boende, även om du ännu inte kan säga om det är om två månader eller om två år. Fotografera redan nu innan vintern kommer så finns bilderna redo. Tänk långsiktigt!

TIPS FRÅN HANS:

Träffa gärna flera mäklare när du går i tankarna att sälja. Fundera på rimligheten i värderingarna, nivån på arvodet, men inte minst – gå på magkänslan! Välj den mäklare som du klickar med och känner förtroende för, boenderesan kan vara både rak och krokig och det är skönt att göra den tillsammans med någon du litar på.

TIPS FRÅN ELEONOR:

När priserna viker neråt är det ett perfekt tillfälle för den som vill byta upp sig till ett dyrare boende! Nedgången i kronor och ören är ju större ju högre köpeskilling det handlar om, och kapitalvinsten på din nuvarande bostad blir lägre när priset sjunker. Räkna på olika scenarier, och prata med din bank om dina möjligheter.