Trädgårdsdags

Kristoffer Karlsson

Våren är på intåg och för alla som är trädgårdsintresserade så börjar det klia ordentligt i fingrarna. Att få sätta ner fingrarna i den svarta myllan är ju något vi har längtat efter hela vintern! Vi har samlat några enkla trädgårdstips som passar bra under den tidiga våren. Gör du rätt nu, kan du spara massor av arbete till sommaren.

garden

  1. Precis när gräsmattan börjar växa så är det dags att gödsla. Mossan börjar växa vid 2 plusgrader, men gräset sätter fart först när det blir 6-7 grader. – Om du gödslar för tidigt så göder du bara mossan, förklarar Bengt-Ove Wiktorsson på Eksjö lantbruksservice.
  2. Även häckar och buskar kan behöva lite extra omsorg under den tidiga våren. Så fort det börjar bli grönt i häcken så ser du vilka grenar som inte har klarat vintern. Klipp bort dem, gärna ända nere vid markytan. Då får de friska grenarna både mer plats och mer ljus.
  3. Om du gör ett bra jobb med ogräset redan tidigt på våren så sparar du många timmars arbete i sommar. Det är mycket lättare att dra upp ogräset nu än när det har fått rota sig ordentligt. Dessutom hindrar du att det hinner sprida sig.
  4. April är också en bra månad att ta hand om komposten. Ta en spade och gräv runt ordentligt – vänd, vrid och blanda! Kompostjorden kan du sedan använda som jordförbättring i din trädgård. Ska du plantera i kompostjord så blanda den gärna med lite kogödsel.
  5. Se till att dina redskap är rena och fräscha inför våren. Gräsklipparen, som har stått och vilat sig under vintern, kan också behöva en översyn.
    – Tänk på att vara ute i god tid när du ska boka service. När gräset väl börjar växa kan det bli lång kö i verkstaden tipsar, Bengt-Ove.
Med en robotgräsklippare blir du av med mossan i gräsmattan, tipsar Bengt-Ove Wiktorsson på Eksjö lantbruksservice.

garden2