Trädgårdstrenden fortsatt stark

Kristoffer Karlsson

Det råder ingen tvekan om att vi ser en kraftig odlartrend just  nu, driven av både coronaåret och TV-program som Mandelmanns gård och Trädgårdstider. Många vill odla grönsaker, frukt och annat ätbart, något som bekräftas av Eksjös trädgårdsbutiker.

Förra sommaren ökade intresset för att odla hemma i trädgården explosionsartat, och det verkar som det fortsätter även i år.

– Vi ser ett jättestort intresse för hemodling, framför allt när det gäller ätbart, säger både Sussi Lingmerth på Eksjö Lantbruksservice och Johan Bringner på Blomsterlandet.

Potatis, grönsaker, fruktträd och bärbuskar säljer som aldrig förr och nästan i varje trädgård ser vi pallkragar med grönsaker och blommor.

– Intresset har exploderat, och det tycker vi är jätteroligt, säger Sussi på Eksjö Lantbruksservice.

Många med ett nyvunnet intresse för att odla grönsaker odlar i liten skala i pallkragar. För bästa resultat så måste dock jorden förbättras med jämna mellanrum.

– Det är viktigt att inte bara plantera årets grönsaker i förra årets jord. Den måste blandas upp med naturgödsel och ny jord, förklarar Sussi.

Även på Bringners Blomsterlandet så märker man tydligt att odlartrenden har slagit igenom på bred front.

– Det minskade resandet har gjort att trädgården har blivit en allt viktigare plats för oss. Väldigt många har börjat odla i pallkragar och det är stor efterfrågan på allt från bärbuskar och fruktträd till tomater och chili, berättar Johan Bringner. Vi märker också ett ökat intresse för krukväxter, framför allt då lite udda sorter, fortsätter han.

Har du vinterförvarat pelargoner så är det hög tid att plocka fram dem nu.

– För att få igång dem bra så ska du klippa ner dem och plantera om dem, tipsar Johan Bringner.

I de egna växthusen har Johan och hans personal odlat fram över 20 000 pelargoner.

– Det finns väldigt mycket att välja på nu när vi öppnar upp växthusen för säsongen, berättar han. Just nu är intresset även stort för penséer och minipåskliljan Tête-à-tête som passar bra både till hemmet, på gravar och i utomhuskrukor på altaner och terrasser, fortsätter han.

Våren har lite försiktigt börjat knacka på dörren och det hög tid att börja förbereda din gräsmatta inför växtsäsongen.

– Den här tiden på året är en bra tid att kalka gräsmattan, tipsar Sussi på Eksjö lantbruksservice. När sedan gräset börja växa så kompletterar du med gödsel så har du goda chanser att få en grön och fin matta utan mossa, fortsätter hon.

Gräsklippningen bör du dock vänta med till frostrisken har minskat.

– Så fort tjälen släpper så ger vi oss ut och installerar de robotgräsklippare som är beställda. När gräset sen börjar växa så är det dags för utlämning av alla gräsklippare som vi har på vinterförvaring i vårt automower-hotell, avslutar Sussi.

Tre tips för hobbyodlaren

Jordförbättra

Dina land och pallkragar behöver ny och förbättrad jord inför varje odlingssäsong. Blanda planteringsjord och naturgödsel så skapar du bra förutsättningar för en lyckad skörd.

Bra redskap

Allt blir mycket enklare och roligare om du har ordentliga redskap i trädgården. Satsa på kvalitet så håller grejerna i många år framöver.

Potatis är enkelt och användbart

Potatis är enkelt att lyckas med och kan odlas både i trädgårdslandet och i en hink på balkongen. Välj en tidig sort och peta ner sättpotatisarna i mitten av april så kan du njuta av egen färskpotatis till midsommar.