Träna dig trygg

Kristoffer Karlsson

När halkan kommer är det många, framför allt äldre, som känner sig osäkra att gå ut på gator och torg. Förbered dig för halkan genom att träna upp balansen – till exempel genom att ge dig ut och promenera, tipsar Horst Manier.

– Det allra bästa receptet mot fallolyckor är utan tvekan att röra på sig regelbundet säger Horst Manier, fysioterapeut vid vårdcentralerna Bra liv i Eksjö och Mariannelund. Det handlar om att hålla igång systemet och att träna både musklerna och hjärnan fortsätter han.

horst2

Foto: Kristoffer Karlssson

Bland de som drabbas av fallolyckor är en stor majoritet äldre, men det är viktigt att börja träna i tid.

– Framför allt om du har ett stillasittande arbete. Då är det extra viktigt att du inte blir sittande i samma position i flera timmar i sträck, förklarar Horst Manier.

Att stretcha för att behålla smidigheten är också viktigt.
– Yoga är till exempel en utmärkt träningsform, säger Horst.

Det är viktigt att träna, men också att lita på sin egen förmåga och försöka slappna av.

– Om du känner dig osäker så kommer du att spänna dig, vilket i sin tur leder till att du blir ostadig och kanske ramlar, förklarar Horst Manier.

När du rör dig så pågår en ständig signalöverföring från muskler och leder upp till hjärnan. Och den är lika viktig att hålla igång som att träna armar och ben. En bil mår inte bra av att stå stilla länge. Bromsarna kommer börja rosta och det kommer att gnissla lite här och där.

– Precis samma sak gäller för din kropp. Den är inte gjord för att vara stilla. Ju mer du rör på dig, desto mindre är risken att du ramlar och skadar dig, avslutar Horst Manier.

Tre träningstips för balansen

  1. Gå sakta, sakta på en linje. Sätt den ena foten framför den andra och tänk på vilka muskler du använder.
  2. Stå i ett hörn med ansiktet in mot hörnet och händerna på väggarna. Stå på ett ben och släpp försiktigt väggen.
  3. Stå vid köksbänken och gör tåhävningar. Så fort det bli ostadigt, ta tag i bänken.