Trendkollen: färgtrender

Redaktionen

Färgsättningen av husfasader går i cykler och stämmer ofta bra med övriga trender i mode och inredning. 1980-talets pasteller fastnade ofta på fasaden och så även det brunmurriga 1970-talet. De senaste åren har dock vitt och svart dominerat på husfasaderna.
– Men vi ser en stor ökning av jordnära toner idag, säger Peter Liljegren på Optimera i Eksjö.

I Cuprinols färger för säsongen är det just dova kulörer som gäller. Med namn som Greystone, New England och Pebble Grey bjuder man in till en kontrast mot den senaste tiden av vitt, svart och grått.
– Vi ser en tydlig förändring i vad kunderna efterfrågar och det skiftar just nu mot mer naturnära färger, med dova kulörer, berättar Peter Liljegren på Optimera i Eksjö.

När det gäller den tekniska utvecklingen bland färg tänker kanske du att ”färg är färg”. Men även på det området händer det en hel del.
– En spännande trend är Cuprinols täckfärg som är självrengörande. Det innebär att när det regnar så gör fasaden rent sig själv och håller den fri från mögel, berättar Peter.
– Att den dessutom är regnsäker på en timme är ju en stor fördel för alla oss som vill måla på sommaren, men inte vet om väderprognosen håller vad den lovar, tillägger han.

Förutom att måla fasaden är det också trendigt just nu att sätta färg på utemöblerna. Istället för trista teakmöbler finns en uppsjö av mer lekfulla färginslag att välja mellan.
– Den gemensamma nämnaren är synlighet och värme i färgskalorna för att göra möbler och andra inslag i trädgården mer synliga och markerade, säger Peter.

Måla med kalkfärg

Kalkfärg ger en behaglig känsla till det mesta – möbler, väggar, tak m.m. Hos Flügger Färg Eksjö hittar du kalkfärg från Autentico.

Silvergrå altan

Med Sioo:x får du en vackert silvergrå altan med naturligt träskydd som håller i upp till tolv år. Sioo:x ger en len och ren yta på trallen som motverkar smuts, mögel och alger. Sioo:x hittar du på Hessels Colorama.

Matt väggfärg

Supermatt väggfärg är helrätt just nu. Med Lady Pure color får du en supermatt, sammetslik yta. Färgen har en yta som är slitstark och tvättbar och finns att köpa hos Hessels Colorama.