Hem & fritid

Trendkollen: Kökstrender

Köket är husets hjärta, sägs det. Här tillbringar vi mycket tid för att laga mat, umgås eller prata. Även för kök finns gott om trender – både när det gäller material och färg.
– Under en period skulle allt vara vitt, vitt och vitt. Idag är det mer varierande och kunderna efterfrågar mer färg i sina kök, berättar Anki Hed Sigfridsson på Elon Eksjö.

Det finns siffror som påstår att vi tillbringar 2-4 timmar i köket – varje dag! Då är det kanske inte så konstigt att vi vill att det ska vara både praktiskt och snyggt. Utrustning och vitvaror ska vara energisnåla och köket ska så klart hålla i många år. Elon Eksjö säljer kök från två leverantörer; Smedstorp och Bäcklunda.
– Det gör att vi har ett brett sortiment som tilltalar olika målgrupper. Smedstorps kök går att kundanpassa in i minsta detalj och du har stora valmöjligheter att få köket precis som du vill. Dessutom levereras skåpen monterade så du slipper ett moment. Bäcklundas kök levereras i platta paket och är lite billigare samtidigt som det är väldigt snabb leverans. Så det finns fördelar med båda, berättar Anki Hed Sigfridsson.
Anki har ritat kök i fem år men företaget har sålt kök i över 25 år och har sett trender komma och gå.
– Trender slår igenom lite senare här än i storstäderna, men det vi märker mycket just nu är att det efterfrågas mer färg på luckorna idag än tidigare. Vi ser också att stenskivor är väldigt populärt – både natursten och kompositmaterial, berättar Anki.
Något förenklat kan man dela in kökstrenderna i tre inriktningar; lantligt, klassiskt och modernt.
– När vi pratar ”klassiskt” menar vi ett kök med ekluckor. Det säljs inte jättemycket idag. Däremot det lantliga med spröjs och robust känsla och den moderna mer avskalade stilen är båda väldigt populära, säger Anki.
Även när det gäller vitvaror och köksutrustning finns trender – bland annat så är rostfria vitvaror fortfarande helt rätt.
– Det har ju varierat väldigt över tid. Ett mycket kort tag skulle alla vitvaror vara svarta! Men nu är det rostfritt som gäller och har varit så ganska länge. Men en del kunder föredrar fortfarande vita vitvaror, konstaterar Anki.
Om du drömmer om ett nytt kök finns det några råd som Anki vill skicka med.
– Jag brukar rekommendera våra kunder att låta det ta tid. Om du stressar fram ett kök blir det sällan bra. Tänk på arbetsytorna så att du får ordentligt med plats och sist men inte minst – boka in hantverkare i god tid!

Snygga bänkskivor

Den här snygga bänkskivan är helt i laminat och har plats för integrerad diskho. Du hittar den på Optimera i Eksjö.

Smart kombiugn

Med en kombination av varmluft och mikro i en och samma ugn sparar du både utrymme och får smarta funktioner. Den på bilden finns hos Elon Eksjö.

Gör som restaurangköken

Sous vide = Under vakuum. Sous vide-tekniken får ut det mesta av smakupplevelsen och bevarar näringsämnena i dina maträtter med låg och kontrollerad temperatur under en längre tid. Njut av mört och saftigt kött, fisk och grönt. Din Sous vide köper du på Elbutiken Elon i Eksjö.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Hem & fritid, Prylar"

Det smarta hemmet är här för att stanna. I takt med att allt mer produkter går att koppla ihop och kommunicera med rör vi oss sakta men säkert mot en värld som tidigare bara funnits i science fiction-filmer. – Idag är det inte bara smidigheten som är i …

”Jag vill känna och klämma på grejerna. Därför handlar jag i Eksjös mysiga butiker” 1. Fiolfikus från Blomsterboden Interflora 2. Armband från Smycka i Eksjö 3. Korg och heltäckningsmattor i olika färger från Hessels Colorama. 4. Foundation från Lotus …

Ulrika Bengtsson har ett brinnande intresse för prylar och inredning – och hennes hem är en härlig blandning av gammalt och nytt. Hemma hos Ulrika i den renoverade, stora gamla Rektorsgården går det inte att ta miste på att inredning är ett stort intre …

Den 1 december lanserar Edgar Security ett helt nytt koncept som släpps under eget varumärke. – Med vårt koncept blir det möjligt att koppla ihop tusentals olika produkter och tjänster som idag finns inom området säkerhet och smarta hem, berättar Marku …

Hösten är en härlig tid, men det gäller att kitta sig på rätt sätt när du ger dig ut i regn och vind. Här tipsar vi om massor av grymma höstprylar som du kan ha glädje av både hemma i trädgården och när du vistas ute i skog och mark.

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …