Hem & fritid

Trendkollen: trädgårdstrender

Bloggare och internetprofiler som Sara Bäckmo och Farbror Grön har bidragit till att intresset för att odla är högre än på många årtionden.
– Jag tror inte att vi har sett toppen än. Fler och fler upptäcker att det man har odlat själv alltid smakar lite bättre än det man har köpt, säger Simon Larsson, trädgårds-
mästare på Spakarps plantskola.

Men de stora trädgårdslandens tid är förbi och i dag odlar vi i pallkragar eller odlingslådor.
– Vi har blivit bekvämare helt enkelt. Ingen vill krypa på knä och rensa land idag så vi har hittat andra sätt att odla på. Dagens trädgårdsodlare är väldigt trendkänsliga och facebook, instagram och tidningar gör att nya odlingstrender snabbt får fäste, berättar Simon.

Allt fler börjar också inse att det är viktigt att ha en trädgård som är vacker året runt.
– Alla trädgårdar bör ha en grund av vintergröna växter som Buxbom, Järnek, Rhododendron och olika typer av barrväxter, säger Simon. Givetvis behövs färgklickar också. I år är det lila och olika jordnära färger som är det hetaste.

Simon tror också att Höstsilverax som har blivit utsedd till årets perenn kommer att bli en riktigt storsäljare.
– Det är en fantastiskt trevlig blomma som blommar med små vita blommor på spiror i augusti och september. Dessutom doftar den fantastiskt av smultron, säger Simon.

När det gäller krukväxter så är det mycket 70-tal just nu.
– Stora gröna blad är det som är allra populärast för tillfället. Davalia och Begonian Oldemor är två exempel på krukväxter som är helt rätt i år, avslutar Simon.

Simon tipsar

Gröna vinbär

Gröna vinbär är en variant på svarta vinbär men med skillnaden att de är söta. Därför blir de ofta barnens favorit. Den här sorten heter Vilma och finns på Spakarps plantskola.

Insektshotell

Locka nyttiga pollinerare som fjärilar, bin, humlor och nyckelpigor till din trädgård, genom att sätta upp ett insektshotell. Ett insektshotell är en fantastisk boplats för många av våra värdefulla insekter. Finns på Blomsterlandet Bringners.

Årets pelargon


Picotee Pink är namnet på årets pelargon. Det är en hortensialik zonalpelargon med magnifik färgsättning. Pelargonen hittar du på Blomsterlandet Bringners.

Bra verktyg

Med rejäla verktyg blir trädgårdsarbetet lite roligare. Planteringsspadar i flera varianter och storlekar finns på Blomsterlandet Bringners.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Hem & fritid, Prylar"

Hösten är en härlig tid, men det gäller att kitta sig på rätt sätt när du ger dig ut i regn och vind. Här tipsar vi om massor av grymma höstprylar som du kan ha glädje av både hemma i trädgården och när du vistas ute i skog och mark.

Här har vi samlat massor av härliga och trendiga prylar som passar perfekt när du vill höstpimpa ditt hem. Botanisera bland det breda utbud som Eksjös fantastiska butiker erbjuder!

Pläden och kudden i bilden kommer från Otyg inredning. Kanelbullar och Eksjöknuten från Lennarts konditori. Wienerbröd med glasyr från Eksjö konditori gamla stan. Mysig stickad tröja från Klädhuset i Eksjö. De bruna skorna hittar du hos Borgs skor. Hös …

Tidningarnas krisrubriker om en vikande bostadsmarknad verkar inte gälla i Eksjö. – Priserna håller sig stabila, säger Roger Karlsson på Fastighetsbyrån. Det byggs som aldrig förr i Eksjö. Eksjöbostäders nya lägenhetsområde Lunden är snart helt klart f …

1. Markis från Höglandets markis. 2. Hatt från Väsk- och skoshopen. 3. Mugg med lock och sugrör från Blomsterlandet Bringners. 4. Lakrits med smak av jordgubbar och rosépeppar från Chocolaterie. 5. Solskyddsprodukter från Lotus hud och fot. 6. Klocka d …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Officeraren Christian Ericsson reser Sverige och världen runt för att tävla i multisport, eller adventure racing som det heter på engelska. Med flertalet EM- och VM-tävlingar i bagaget är Christian en mycket rutinerad multisportare. Det var i samband m …