Trygga hemmet mot inbrott

Kristoffer Karlsson

Alla vill ha ett tryggt och säkert hem. Vi tog ett snack med Markus Edgar på Edgar Security om hur du kan få en tryggare bostad.

Ett inbrott sätter ofta djupa känslomässiga spår och därför är det viktigt att du gör vad du kan för att skydda dig.
– Det handlar mycket om att göra det så krångligt som möjligt för tjuven och fördröja dem, säger Markus Edgar, vd på Edgar Security i Eksjö. Ett kombinerat brand- och inbrottslarm är en bra start, fortsätter han.

Det finns många smarta produkter som kan bidra till att göra ditt hem säkrare.
– Idag finns det riktigt bra kameror till rimliga priser som gör att du kan hålla koll på din bostad med en app i telefonen när du inte är hemma.
– Idag säljer vi också mycket elektroniska lås. Fördelen är att du slipper nycklar och du kan ge tillfällig åtkomst till din bostad åt exempelvis en hantverkare, förklarar Markus.

Tjuvarna blir smartare och smartare och ofta är det organiserade ligor som ligger bakom villainbrotten.
– Det gäller att hänga med och hela tiden ligga ett steg före tjuven, säger Markus.

De flesta som inte har drabbats av ett inbrott tänker att ”det händer inte mig”.
– Det är en farlig inställning. Att göra en genomgång av sitt hem och rätta till säkerhetsbrister är ofta en väldigt bra investering. Du känner dig tryggare och risken minskar för att du ska drabbas av inbrott, avslutar Markus Edgar.

Tre säkra tips från Markus Edgar

Lås fast stegen

En stege som ligger på tomten är ett perfekt redskap för tjuven. Se till att plocka in eller låsa fast dina redskap när du inte är hemma.

Skydda din smycken

Guld, smycken och pass är hett eftertraktade byten för inbrottstjuven. Har du mycket smycken är det bra att skaffa ett säkerhetsskåp som du bultar fast i golvet.

Terassdörren!

En terassdörr med ett gammalt slitet lås och dåligt handtag är en enkel match för tjuven. Byt ut innan det är för sent – det är värt pengarna!