Tusen nya jobb i Eksjö

Carina Engqvist

Är du sugen på nytt jobb? Eller har du nära och kära som funderar på att flytta till regionen? Då är jobbmässan i Eksjö ett hett utflyktstips lördagen den 12 november. Ett unikt och supereffektivt tillfälle att träffa de största arbetsgivarna i Eksjö kommun.

Anledningen till jobbmässan är de långt över 1 000 jobb som väntas bli tillgängliga i Eksjö kommun de närmaste 1000 dagarna. Mässan öppnar klockan tio och på plats i Olsbergs arena finns närmare 30 arbetsgivare från privat näringsliv och offentlig sektor. Många av dem står inför stora pensionsavgångar och/eller tillväxt. Samtliga har målet att komma i kontakt med potentiella medarbetare.

– Från studentstäderna Jönköping, Linköping, Växjö och eventuellt Norrköping, kör vi direktbussar till mässan, berättar Marcus Axelsson, sektorchef för tillväxt- och utvecklingssektorn, som håller i arrangemanget. Han betonar att mässan minst lika mycket riktar sig till den som redan har ett jobb, men som känner sig redo för en ny utmaning.
– Vi är jätteintresserade av alla som är nyfikna på att byta jobb, inte bara studenter och arbetssökande. Kanske har du länge gått och funderat på att göra något annat, men befinner dig inte i stadiet där du aktivt söker jobb. Då är det här verkligen en chans! Ta med ditt CV, hälsa på arbetsgivare och passa på att helt förutsättningslöst titta på eventuella framtida möjligheter, uppmanar Marcus Axelsson.

Under dagen hålls två korta seminarier. Bemanningsföretaget Söder & Co berättar om hållbar attraktionskraft som arbetsgivare och Wikan bemanning föreläser om hur det är att vara anställd på ett bemanningsföretag.

Därför är vi med på jobbmässan

Christina Henriksson, Olsbergs Hydraulics, Eksjö

tusen_christina-henrikssonAntal anställda: 45
Bransch: Utvecklar, designar och tillverkar hydrauliska styrsystem för mobila maskinapplikationer. Världsledande på styrsystem till lastbils- och skogskranar.

– Jag tycker att jobbmässan är väldigt positiv. För oss är det självklart att finnas med i en monter och marknadsföra oss i det här sammanhanget. Vi har ett stort kommande behov och är alltid intresserade av att knyta kontakt med personer som eventuellt kan bli framtida Olsbergare. I samband med pensionsavgångar framöver kommer vi bland annat att behöva anställa medarbetare inom gjuteriteknik, hydraulteknik/kontstruktion, bearbetning, slipning, CNC och verktygsmakeri. Samtidigt är tanken att vi ska öka , vilket gör att vi kan behöva extra tjänster inom andra yrkesgrupper. Vi behöver dessutom människor som kan arbeta kombinerat med exempelvis kvalitet, miljö och ISO-certifiering. Jag tror jobbmässan blir ett jättebra tillfälle att knyta kontakter. Vissa yrkeskategorier är svåra att få tag i, men hos oss handlar en del om intern upplärning och med grundkunskap, engagemang och eget intresse kan man komma långt.

Pontus Eklind, vd, Hjältevadshus, Hjältevad

tusen_hans-dahlbergAntal anställda: 200
Bransch: Småhustillverkare sedan 1947 som genomför hela byggprocessen inomhus och levererar till kund i moduler. En av Eksjö kommuns största privata arbetsgivare.

– Jobbmässan är jätteviktig för oss. Vi är ett företag i ständig förändring och vi vill vara där ute där våra framtida medarbetare kan tänkas finnas. Jobbmässan i Eksjö är en riktad insats där vi vet att det kommer att finnas intresserade personer. Vi har ökat kraftigt och det senaste året har vi anställt ett 60-tal nya medarbetare. Fram till i dag har det varit utmanande, men det har ändå gått bra att hitta personal. Nu märker vi att det har blivit kärvare. Arbetslösheten är extremt låg på Höglandet. Därför kommer jobbmässan perfekt i tiden och blir ett bra forum att komma i kontakt med nya medarbetare. För oss finns det stora behovet i fabriken och vi kommer i huvudsak att behöva snickare och hantverkare.

Hans Dahlberg, HR-chef, kirurgiska vården, Region Jönköping

tusen_pontus-eklindAntal anställda: 10 000
Bransch: Hälso- och sjukvård på sjukhus, vårdcentraler samt inom barnhälsovård och mödravård. Även naturbruksgymnasium, folkhögskolor, länstrafiken och Smålands musik och teater.

– Vi medverkar med jämna mellanrum på olika typer av jobbmässor och upplever att det är ett bra sätt att synas och profilera sig. Naturligtvis vill vi vara med och visa vilka arbeten vi har att erbjuda för att attrahera människor i Eksjöområdet. Även om Region Jönköping har ett 100-tal yrken är det i huvudsak inom vårdområdet behovet är störst. Vi behöver sjuksköterskor, vårdadministratörer (läkarsekreterare) och flera läkarspecialiteter. Eftersom vi är en stor arbetsgivare med stor personalomsättning har vi också ett kontinuerligt behov av exempelvis undersköterskor. Jag hoppas att vi får möjlighet att knyta bra kontakter med framtida medarbetare på jobbmässan i Eksjö.