Undvik stress genom att prioritera i vardagen

Kristoffer Karlsson

Den stressrelaterade ohälsan är ett växande problem och allt fler människor känner sig stressade både i arbetslivet och på fritiden.

– När vi blir stressade så prioriterar vi ofta bort det vi gillar att göra. Varför är det så, frågar sig Eva-Maria Nelander, arbetsterapeut på Eksjö vårdcentral. Det gäller att hitta en bra balans mellan måsten och ”må-bra-aktiviter”, fortsätter hon.

stress-eksjoI dagens samhälle skruvas ständigt tempot upp och både i arbetslivet och på fritiden blir kraven allt högre. Vi ska prestera på jobbet, vara engagerade i föreningar och helst också visa upp en perfekt fasad på Facebook.
– Vi måste våga sänka kraven på oss själva och fokusera på rätt saker. För varje nytt engagemang måste vi fråga oss själva om vi har tid och ork, förklarar Ewa-Maria. Det är inte förbjudet att säga nej!

Ewa-Maria Nelander jobbar med en metod som kallas ”Vardagsrevidering” där hon hjälper människor som är sjukskrivna på grund av stressrelaterad ohälsa.
– Men de moment som ingår i vardagsrevideringen är nyttiga för alla, säger hon.

Försök att slutföra de aktiviteter du påbörjar, tipsar Eva-Maria. Stressen minskar ofta om man för göra något färdigt, vilket är svårt om man ständigt blir avbruten och störd i sitt arbete eller på fritiden.
– Ibland kan det räcka att stänga dörren eller stänga av telefonen i en halvtimme. Då får man ett litet andrum som gör att du hinner avsluta det du håller på med. Om du lämnar jobbet på eftermiddagen utan att ha blivit klar med någonting så känns det ofta som du inte har gjort någonting på hela dagen – och det leder bara till ytterligare stress, säger Ewa-Maria.

I dagens arbetsliv så uppmuntras ofta stressbeteende.
– Personer som tar på sig mer och mer arbetsuppgifter får ofta höra att de är duktiga, och på så sätt skapas en ond cirkel, förklarar Ewa-Maria. Ofta är det också samma personer som på fritiden är tränare i fotbollslaget och är aktiva många olika samanhang.
– I bland måste man faktiskt tänka på sig själv. Det är okej att inte tacka ja till allt, säger Ewa-Maria.

Att prioritera i vardagen är nyckeln till ett stressfri tillvaro.
– Alla har 24 timmar per dygn, och det gäller att försöka komma fram till vad som är viktigt för just dig, avslutar Ewa-Maria.

4 enkla tips som kan minska din stress

1. Sömn!
Under natten städar hjärnan bland alla tankar. Försök alltid att få en hel natts sömn.
2. Rör på dig
Fysisk aktivitet har massor av positiva effekter. Bland annat så minskar det stress.
3. Gör sånt du gillar!
I bland måste man göra tråkiga saker. Men att ständig prioritera bort det du tycker är roligt kommer bara att göra dig mer stressad.
4. Lär dig att säga nej
Man måste inte vara med på allt. Träna dig på att säga nej.