Upplev småland på cykel

Redaktionen

Att cykla behöver inte vara förknippat med träning eller hög puls. Det kan också vara en lugn och rofylld upplevelse där du får möjlighet att insupa det omgivande landskapet med röda stugor, gröna hagar och badvänliga sjöar.

– Vi har så fantastiskt många fina cykelvägar här så när vi kom på idén om att arrangera cykelturer var det som om allt föll på plats, berättar Carina Engqvist som startat företaget Cykla i Filmlandskapet tillsammans med Carina Eldåker.

Idén är lika enkel som genial. Du och din familj, vänner eller kompisar hyr cyklar och väljer en av de färdiga ”rundor” som företaget tagit fram. Sedan har ni hela dagen på er att cykla, uppleva, bada, titta, upptäcka och fika.

– Alla våra turer utgår från Filmbyn i Mariannelund. Vi har idag 25 cyklar, några barncyklar, barnsadlar, packkärror, en tandemcykel och elcyklar. Så det finns utrustning för att i princip vem som helst ska kunna vara med på cykelturerna, säger Carina Eldåker.

Turerna varierar i längd och är olika  mycket kuperade. De kortaste och enklaste är på strax över en mil och den längsta på närmare sju mil.

– Men vi är tydliga med att det är cykelturer vi ägnar oss åt – inte cykeluthyrning. Du ska inte cykla så snabbt som möjligt – då har du missat poängen. Vi vill att du ska ta tid på dig och uppleva saker längs vägen, säger Carina Engqvist.

Och visst finns det gott om begivenheter i området. Förutom de klassiska inspelningsmiljöerna från Astrid Lindgren–filmerna finns gott om vackra sjöar och andra naturmiljöer som för tankarna till barndomens idylliska sommarlov.

Carina Engqvist och Carina Eldåker är två välkända företagarprofiler i Mariannelund. De har tidigare drivit flera företag var för sig, men när de fick idén om cykelturer bestämde de sig för att göra det tillsammans.

– Vi fick idén på en cykeldag med Smålands turism. Cykling har ju varit populärt länge som motionsform, men vi tyckte det var dags för en annan typ av cykling – så kallad ”korgcykling”. Där får tidsperspektivet vara annorlunda – ju längre tid det tar, desto bättre, säger Carina Eldåker.

Intresset har hittills varit över förväntan och redan innan ”öppning” har ett femtiotal cyklister redan gett sig ut på äventyr i omgivningarna.

– Vi har också planer på nya rundor och andra aktiviteter som kommer att presenteras under året. Så håll utkik efter oss i sociala medier så får du se vad som bjuds, avslutar Carina Engqvist.

Carina Engqvist och Carina Eldåker driver företaget Cykla i Filmlandskapet.