Upptäck Eksjös smultronställen

Magnus Östberg

Ryttarstatyn på Stora Torget i Eksjö föreställer en okänd ryttare vid Smålands kavalleriregemente vid tiden för det 30-åriga kriget.

Ryttarstatyn på Stora Torget i Eksjö föreställer en okänd ryttare vid Smålands kavalleriregemente vid tiden för det 30-åriga kriget. Foto: Märtha Lindholm.

Kullersten och pastellfärgade trähus eller storslagna vyer över de småländska skogarna. Ibland är det lätt att bli blind för hemstadens skönhet och de närliggande smultronställena. Att turista på hemmaplan är inte bara ekonomiskt och ekologiskt – att upptäcka nya platser ger också nya perspektiv på tillvaron. Vi på Eksjö & co har valt ut våra favoritplatser (och företeelser) och bakat ihop dem med de besöksmål som turister utifrån oftast efterfrågar. Passa på att upptäcka (eller återupptäcka) nya sidor av Eksjö i sommar!
Foto: Märtha Lindholm

Foto: Märtha Lindholm

Gamla stan

Att beskriva Gamla stan i Eksjö som ett smultronställe kanske är som att sparka in en öppen dörr. Men fråga vilken eksjöbo som helst vad de tycker och tänker om sin stad så är det få som inte nämner Gamla stan som en oerhört vacker plats. Vindlande gränder, pastellfärgade träkåkar och klapprande kullersten. Gamla stan är vår stolthet som varje år lockar många turister från både när och fjärran.

krusa

Foto: Kristoffer Karlsson

Krusagården
Våfflor, fika och loppis i en miljö som har anor från åtminstone 1600-talet – kan det bli bättre. Krusagården är en av Eksjös mest kända gårdar och med start den 2 juli slår de upp portarna för årets våffelcafé. Att du dessutom kan fynda allt från böcker till allehanda kulturskatter efter kaffet gör ju inte saken sämre. Loppis och caféverksamhet pågår hela juli månad.

Foto: Johan Lindqvist

Foto: Johan Lindqvist

Stadsvandringar
Med start den 28 juni finns det möjlighet att gå på stadsvandringar i Gamla stan i Eksjö. Vandringarna arrangeras tisdagar, onsdagar och torsdagar och ges på både svenska, engelska och tyska. Mer information får du på turistbyrån eller på visiteksjo.se. Eksjö turistbyrå har också en app som du kan ladda ner till telefonen och gå en stadsvandring helt för dig själv om du vill det. Appen heter Telling Eksjö och är kostnadsfri.

Vaktparaden

MIDSOMMARAFTON och Lördagar
2 juli till och med 25 augusti

vaktpEksjö har en lång militär tradition som du kan få en känsla av varje lördag under hela sommaren. Med taktfast marscherande och välljudande blåsmusik förvandlar Hemvärnets musikkår och Smålands husarer hela Eksjö till ett pampigt skådespel. Vaktparaden börjar på Södra Storgatan (vid Konsum) och fortsätter upp till Stora torget där de gör ett stopp för en stunds uppträdande. Sedan marscherar de vidare ner genom gamla stan. Vaktparaden är något du måste uppleva – oavsett ålder!

Mariannelunds karamellkokeri

Foto: Johan Lindqvist

Foto: Johan Lindqvist

Karameller, fudge, nougat, choklad! Efter ett besök på Mariannelunds karamellkokeri slår smaklökarna frivolter av lycka. Här finns något för alla oavsett om det är brända mandlar eller teaterkonfekt som får dig att dregla av välbehag. Mariannelunds karamellkokeri tillverkar alla sina godsaker efter gamla hederliga (och hemliga) recept och allt sker hantverksmässigt på plats i Mariannelund.
Har du inte besökt denna smakfulla pärla? Gör då det i sommar. Vi lovar att du kommer därifrån med en välbehagskänsla i både gom och själ – och kanske en och annan karamell. Under sommaren har kokeriet öppet 9-18 på vardagar och 10-15 på helgerna.

Cykla & vandra

vandraHöglandsleden
Höglandsleden sträcker sig över hela Småländska höglandet och i Eksjö gör den verkligen skäl för sitt namn. Här passerar du Paradis, Klinten, Skuruhatt, Valbacken, Uvberget och Stubbaberg. Hämta kartor på turistbyrån och ge dig i kast med en del av leden i sommar. Det blir en upplevelse för hela familjen!

cyklaParadis eller Engström?
De två populäraste cykellederna i Eksjö är Paradisturen och Albert Engström-leden. De tar ungefär en halv dag att cykla och tar dig genom ett fantastiskt landskap. Paradisturen är något mer kuperad men har mer inslag av asfalt och grus. Har du gäster på besök som inte har tillgång till cykel? Hyr en cykel på Cykelsmedjan så kan du visa upp den storslagna småländska naturen på riktigt!

Utställningar & historia

museumEksjö museum
Eksjö museum är ett av de mest efterfrågade besöksmålen i Eksjö. Här finns tre fasta utställningar om Albert Engström, Eksjö stadshistoria och Smålands militära historia. På museet arrangeras ständigt spännande utställningar med aktuella teman. Just nu pågår en utställning om motorcyklar.

aschanskaAschanska gården
Upplev ett borgarhem från 1800-talet idag. På Aschanska gården i centrala Eksjö har tiden stått stilla. Här står allt orört och ibland känns det som om någon ur familjen Aschan ska dyka upp runt hörnet. Under sommaren (20 juni – 20 augusti) arrangeras dagliga visningar kl. 13.00 (på svenska) och kl. 16.00 (på engelska). Vi kan varmt rekommendera ett besök i denna unika miljö.

Skurugata & skuruhatt

Skurugata beskrivs ofta som ett av smålands märkligaste naturfenomen. En 800 meter lång ”skreva” genom urberget som på vissa ställen bara är sju meter bred skapar en stämning som för tankarna till troll och älvor. Det finns en uppsjö av myter och historier kring Skurugata och en promenad genom ”gatan” tar cirka en timme och när du kommer upp på ”hatten” får du belöningen i form av en milsvid utsikt på en av Smålands högsta punkter. 337 meter över havet. Puh.

Foto: Johan Lindqvist

Foto: Johan Lindqvist

Skrôle Hie
Skrôle Hie skulle kunna presenteras som Skurugatas mindre kända lillebror. Det är en 800 meter brant ravin där Stuverydsbäcken forsar fram. Även här är miljön i det närmaste trolsk och bjuder på storslagna naturupplevelser. Området blev naturreservat 2009. För att komma hit kör du till Bruzaholm och sväng in på Stuverydsvägen. Sväng omedelbart vänster in på skogsvägen och fortsätt ca 1,5 km till
vändplan/parkering.

Eksjöprylar