Allmänt

Upptäck Eksjös smultronställen

Äta glass i stora lass? Eller uppleva historiens vingslag? Eller kanske shoppa i unika butiker? Eller… Ja, du förstår säkert vid det här laget att Eksjö bjuder på upplevelser som passar de allra flesta. Så packa bilen full av folk och kom hit vettja! Eller om du redan bor här – upptäck allt fantastiskt som finns i vår fina stad.

Centrala Eksjö

1. Eksjö museum. Vackert beläget museum vid Eksjöån. Här finns tre permanenta utställningar och tillfälliga utställningar.

2. Turistbyrån hittar du på Norra Storgatan 29 B. Här får du hjälp med allt mellan himmel och jord. Håll också utkik efter turistcykeln (se bild) som dyker upp i sommar. De cyklande turistinformatörerna hjälper till att hitta rätt.

3. Aschanska gården. Eksjös äldsta borgarhem där tiden stått stilla i mer än 150 år.

4. Krusagården. Gården har servering av våfflor under sommarhalvåret men är en vacker plats året runt.

5. Forsellska gården brann ner till grunden i en tragisk olycka 2015. Sedan förra sommaren är området klätt med ett underbart trädäck där vårdträdet stoltserar i mitten. Köp en glass och sätt dig och bara njut..

Cykelsmedjan. Att cykla är ett fantastiskt sätt att upppleva Eksjöbygden. Saknar du cykel? Hyr en på Cykelsmedjan som ligger på Norra Storgatan 25.

Butikerna. Både Södra och Norra Storgatan är fyllda med butiker. Kläder, blommor, smycken, cyklar, konditorier, delikatesser, glasögon… Ja, allt du behöver finns i Eksjö.

Eksjö kommun

Skuruhatt & Skurugata. Gå den 800 meter långa ”gatan” och ta sedan en paus på ”hatten” med milsvid utsikt över det småländska höglandet.

Mycklaflons Camping är beläget vid den norra spetsen av sjön. Här får du en fin naturupplevelse i härlig miljö vid en badplats. Du njuter av en god fika eller mat på campingens restaurang.

Film, glass och karameller. Allt som hör barndomen till finns i Mariannelund. I Filmbyn upplever du klassiska barnfilmer. Hos Zedigs glass släcker du sötsuget med glass och på Mariannelunds karamellkokeri kan du botanisera i fudge, mintkyssar eller vad du nu gillar bäst (vår favorit är lakrits/viol).

Norrby Ängar. Gårdsbutik och café i en äkta småländsk idyll vid Solgens strand. Passa på att besöka Rost & blandat på vägen.

Spakarps plantskola. Ett paradis för alla trädgårdsälskare.

Skullaryds älgpark. Älgsafari borde alla ha på sin bucket list.

Ljusboden. Ljus och träskulpturer, m.m.

Här hittar du restauranger & caféer

6. Eksjö stadshotell
Stora torget 9, 0381-130 20

7. Vaxblekaregården
Arendt Byggm. gata 8, 0381–140 40

Putte kock
Kaserngatan 18, 0381-152 70

Thomsens golfkrog
Skedhult, Eksjö GK, 0381-102 55

Ullinge värdshus
Längs väg 128, 0381-810 60

Sunrise
Norra Storgatan 19, 0381-121 20

Amazing Taste
Norra Storgatan 23, 0381-100 20

8. Lennarts konditori
Stora torget, 0381-61 13 90

Lilla Thimons
Norra Storgatan 24, 0381-139 39

Princess konditori
Södra Storgatan 2, 0381-155 05

Eksjö camping/Under Eken
Prästängsv. 5, 0381-395 00

Besök i siffror

381 112
…gästnätter hade hotell, vandrarhem etc.

389 268
…personer besökte Eksjö över dagen.

145 105
…gjorde ett stopp i Eksjö när de passerade förbi.

*siffrorna är från 2015.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Senaste artiklarna i "Allmänt"

Visionärer. Kommundirektör Tord Du Rietz och kommunfullmäktiges ordförande Anders Gustafsson vill ha in synpunkter, tankar och idéer till Eksjö kommuns nya vision. Visionsarbete. Eksjö kommun har idag en vision som sträcker sig fram till 2020. Men nu ä …

Jubileum. 1997 tog Lasse och Birgitta över ICA Mathörnan i Mariannelund efter att den hade stått tom under en period. – Vi drev Hulthallen i Hult tidigare, men tog chansen att öppna i Mariannelund när tillfället uppstod, berättar de. Utvecklingen har g …

I förra numret av Eksjö & co skrev vi om fem olika bostadsrättsprojekt som är på gång i Eksjö. Behovet verkar vara stort och två av områdena har redan hundratals intressenter när de nu går igång med försäljning.

I augusti invigs ett minnesmärke för det 22:a världsscoutlägret som hölls i Rinkaby 2011. På minnesplatsen finns fyra plaketter som är tillverkade av Teknikcollege-studenter på Eksjö gymnasium i nära samarbete med Bruzaholms bruk. – Vi har fått göra al …

Krusagården är en av Eksjös äldsta gårdar och ingår såklart i Elisabeths stadsvandringar. Ett naturligt stopp är kungaeken som planterades av kung Gustav VI Adolf 1954. En vandring genom gamla stan i Eksjö är som en resa genom seklerna. Här möts det ga …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

och tror på en positiv fortsättning! – Vi har fått en fantastisk start här i Mariannelund, berättar Johan Zedig och Anneli Rimås som driver Zedig’s glassfabrik och konfektyr. Vi hade kö varje dag hela sommaren, fortsätter de. Zedig’s är beläget i Filmb …