Upptäck Skedhults Friluftsområde

Redaktionen

Säg Skedhult till en eksjöbo så tänker hen förmodligen på golf. Men Skedhult är mycket mer än så. Sedan ett par år tillbaka har Eksjö kommun arbetat aktivt med att utveckla området till ett friluftsområde. Här finns idag grillplatser, vandringsleder, ridspår och cykelspår.
-Skedhult är en riktig juvel för dig som vill uppleva naturen på nära håll, säger Kim Forsman, fritidsutvecklare i Eksjö kommun.

Området Skedhult ligger väster om centrala Eksjö och sträcker sig mellan Nässjövägen och Breviksvägen, samt Gyesjön och Norra Vixen. Oavsett om du är intresserad av sportaktiviteter eller renodlat friluftsnjutande finns här fantastiska förutsättningar för oanade naturupplevelser.

– I området finns ju dels fina cykelspår och spår för löpning och ridning. Vi har försökt jobba med att separera spåren så att de olika aktiviteterna och de som vill vandra kan göra det utan att ”kollidera”, berättar Kim Forsman.

Landskapet är en klassisk smålandsidyll med öppna ängar, sjöar och skog. Förutom kommunens engagemang i området bygger mycket av verksamheten på aktiva föreningar.

– Vi har idag ett tiotal föreningar som är engagerade i Skedhultsområdet och gör ett fantastiskt arbete inom allt från skötsel till utbildning. Nu vill vi att fler människor ska upptäcka vilket fantastiskt område detta är så att det används ännu mer, säger Kim.

Förutom Höglandsleden som skär genom området finns ett flertal vandringsstigar med grill-, rast- och utsiktsplatser längs vägen.

– Enriktig höjdare är Fiskaretorpsåsen som du når om du går en mindre stig från Skedhults gård. Där har du härlig utsikt över Norra Vixen och där finns även en grillplats. En annan okänd skatt är Hyttens kvarn som är en riktig idyll med porlande vatten och vacker natur, berättar Kim.

På Eksjö turistbyrå finns en informationsfolder med tillhörande karta över områdets alla stigar, rastplatser med mera. I området finns även tydliga informationsskyltar utplacerade som ger dig vägledning genom skog och mark. Så nu när sommaren äntligen är på väg kanske det är dags att ge sig ut i skog och mark och uppleva den svenska naturen på riktigt!

Fiskaretorpsåsen: Ligger på en 350 meter lång rullstensås. Du når torpet via en stig från Skedhults gård. Bild: Sven-Åke Svensson

Hyttens kvarn: Ett charmigt område som arrenderas av Eksjö Naturskyddsförening. Sågbyggnaden finns kvar och kvarndammen är återskapad. En riktigt pärla.

Borgmästarängen: Består till stor del av eklandskap som hålls öppet genom betning. Här finns grillplats under tak och en brygga anpassad för handikappfiske.

 

Fakta: Skedhults friluftsområde

Sedan 2012 har Eksjö kommun tillsammans med föreningar och näringsliv arbetat med att utveckla Skedhultsområdet. Syftet är att utveckla det för både besökare och kommuninvånare och gör det tillgängligt för allmänheten. Mer information finns på www.eksjo.se/skedhult