Allmänt

”Utvecklingen inom vården har varit fantastisk”

Catrin Blomstrand är 34 år och jobbar som allmänläkare på Vårdcentralerna Bra liv i Eksjö. Håkan Detterfelt är 73 år och har nyligen pensionerat sig från en lång yrkesbana som läkare.
– Det har hänt otroligt mycket på de här åren, inte minst medicinskt, berättar Håkan. Vi kan bota betydligt fler åkommor idag jämfört med när jag började i yrket, fortsätter han.

Att jobba som allmänläkare inom primärvården är på många sätt ett givande yrke.

– Det är en förmån att få möta patienterna ansikte mot ansikte och följa dem genom livet. Just kontinuitet är viktigt för oss – inom primärvården behandlar vi patienter och inte sjukdomar. Vi har ett stort ansvar, men får också möta mycket tacksamhet säger Catrin. Under alla mina år har jag aldrig ångrat mitt yrkesval, fyller Håkan i.

Patienterna idag är mer välinformerade och det är inte ovanligt att man har en idé om vad man har drabbats av redan innan man söker vård.

– Det är för det mesta positivt, säger Håkan. På internet finns otroligt mycket information kring hälsa och sjukdomar, men det är viktigt att vara källkritisk. Jag brukar fråga vilken sajt de har varit inne och läst på, fortsätter Håkan.

Under de senaste decennierna har hela administrationen inom sjukvården datoriserats och Håkan och Catrin ser bara fördelar med det.

– Det är en otrolig hjälp att vi enkelt kan se tidigare läkarbesök, medicinlista, osv när vi träffar nya patienter, säger de. Idag skulle inte vården fungera utan datorer, fortsätter Håkan.

Ett behov av vård har givetvis alltid funnits, men vilken typ av vård som efterfrågas varierar över tid.

– Förbättringar i arbetsmiljön har gjort att det idag är ovanligt med arbetsrelaterade förslitningsskador. Idag uppstår problem snarare på grund av att vi sitter för mycket still, säger Håkan. Stressrelaterade åkommor är också vanligare idag, mycket på grund av att kraven både i arbetslivet och i privatlivet har blivit högre, fortsätter han.

Vi blir allt friskare och det har fört med sig att vi lever allt längre.

– Det sägs att hälften av alla barn som föds idag kommer att bli 100 år gamla, och jag tror att det ligger mycket i det, säger Håkan. Vi märker att våra patienter blir allt äldre och det ställer också nya krav på oss inom sjukvården, fortsätter Catrin.

Utvecklingen går hela tiden framåt i hela samhället och detsamma gäller givetvis inom vården.

– Det finns flera exempel på sjukdomar som för bara någon generation sedan hade en dödlighet på 100 procent, men som idag de alla flesta återhämtar sig ifrån, säger Håkan. Både läkemedel och det medicinska kunnandet har gått väldigt mycket framåt, fortsätter Catrin.

När jag ber Håkan och Catrin att förutspå framtiden och titta tjugo år framåt i tiden så tror de att den medicinska utvecklingen kommer att fortsätta, och att vi kommer att kunna bota ännu fler sjukdomar.

– Cancervården kommer att gå framåt de kommande åren och dödligheten kommer att minska betydligt. Redan idag ser vi att vi kan behandla flera typer av cancer som tidigare innebar en säker död, avslutar Håkan.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Senaste artiklarna i "Allmänt, Hälsa"

Att det är nyttigt att röra på sig råder det ingen tvekan om. Vi blir piggare, undviker övervikt och mår allmänt bättre. – Vi bör undvika stillasittande i så stor grad som möjligt, säger Jan-Olov Johansson, läkare vid vårdcentraler Bra Liv i Vetlanda. …

Visionärer. Kommundirektör Tord Du Rietz och kommunfullmäktiges ordförande Anders Gustafsson vill ha in synpunkter, tankar och idéer till Eksjö kommuns nya vision. Visionsarbete. Eksjö kommun har idag en vision som sträcker sig fram till 2020. Men nu ä …

Jubileum. 1997 tog Lasse och Birgitta över ICA Mathörnan i Mariannelund efter att den hade stått tom under en period. – Vi drev Hulthallen i Hult tidigare, men tog chansen att öppna i Mariannelund när tillfället uppstod, berättar de. Utvecklingen har g …

Idag pratar vi mycket om mat och hur viktigt det är att äta rätt. Vitaminer, kolhydrater, dieter och kostråd har de senaste åren varit flitigt omskrivet och debatterat i media.

Massor av alternativ för dig som vill träna och hålla dig i form! Nytt och fräscht på Forma Framtid Forma framtid på Nannylundsområdet i Eksjö fortsätter sin satsning mot sitt mål – att bli en av Sveriges bästa träningsanläggningar. – Vi är ett komplet …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

och tror på en positiv fortsättning! – Vi har fått en fantastisk start här i Mariannelund, berättar Johan Zedig och Anneli Rimås som driver Zedig’s glassfabrik och konfektyr. Vi hade kö varje dag hela sommaren, fortsätter de. Zedig’s är beläget i Filmb …