Vaktparaden redo för sommaren

Kristoffer Karlsson

Vaktparaden är en kär tradition som pågått i snart 30 år i Eksjö.

– Våra duktiga musiker, en bra repertoar och de fantastiska miljöerna i gamla stan skapar den helhetsupplevelse som gör vaktparaden så populär, säger Pierre Fogelström som är kårchef för Hemvärnets musikkår.

Repertoaren kommer även i år att bestå av klassisk militär marschmusik uppblandat med modernare populärmusik.

– Årets besökare kommer bland annat att kunna njuta av ”Strövtåg i hembygden” och någon ABBA-låt, berättar Pierre Fogelström. Men givetvis är det vår marschmusik som är kärnan i våra framträdanden, fortsätter han.

Att det är stämningsfullt när 35 militärmusiker marscherar genom stan upp till Stora torget, ja det instämmer nog de allra flesta i.

– Vi brukar ha 1500-2000 besökare som väntar på torget när vi kommer marscherande. Det är väldigt kul och en bekräftelse på att många uppskattar det vi gör, säger Pierre.

För den som är sugen på militärmusik så behöver inte väntan bli speciellt lång. Redan den 6 juni kan du få en försmak av sommarens vaktparad.

– Vi spelar på torget i samband med kommunens nationaldagsfirande. Vi avslutar dagen med en försommarkonsert i kyrkan kl. 18.00 där även våra ”sommarungdomar” deltar. Vi kommer att bjuda på musik från hela Norden, berättar Pierre Fogelström. För den ordinarie vaktparaden blir det i vanlig ordning premiär på midsommarafton, fortsätter han.

För att få rätt klang och ljudbild så behövs minst 35 musiker vid varje framträdande. Därutöver tillkommer trafikvakter och övrig personal.

– Just nu är vi 48 musiker som övar tillsammans varje måndag och under en sommarsäsong handlar det om cirka 120 personer som är aktiva för att få allt att fungera , säger Pierre. Faktum är att vi är en av Sveriges mest aktiva musikkårer med 50-55 framträdanden årligen, fortsätter han.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Eksjö handel. Vi samarbetar dessutom med Ing2, Eksjö International Tattoo, Vuxenskolan och Eksjö kommun för att nämna några. Vi har även ett fantastiskt samarbete med andra musikkårer och ibland lånar vi in musiker från varandra när behovet uppstår. Ett brett samarbete är en förutsättning för att få allt att flyta på bra. När vi arbetar tillsammans blir dessutom resultatet så mycket bättre, säger Pierre Fogelström.

I år kommer åtta talangfulla unga musiker att delta i vaktparaden.

– Vi har en fantastisk återväxt och det är vi mycket glada för. De unga är vår framtid och utan dem så kommer musikkåren att på sikt försvinna. Vår äldsta musiker är 83 år och vår yngsta är 15 år – så vi har ett brett åldersspann där alla lär av varandra, berättar Pierre.

Den 22 juli åker Hemvärnets musikkår till Stockholm för att genomföra högvakten vid slottet. Därför är det i skrivande stund lite osäkert hur det blir med framträdandet i Eksjö samma dag.

– Vi håller på att undersöka möjligheten att bjuda in någon annan musikkår som kan hjälpa oss. Vi försöker hitta en lösning, men ännu är inget klart, berättar Pierre.

En annan höjdpunkt för säsongen är att hela kåren ska delta i firandet av kungens 50 år på tronen.

– Vi deltar när kungen kommer till Växjö den 31 maj. Ceremoniuppdrag är en viktig del i vår verksamhet, och det är klart att det är lite speciellt att spela för kungen, avslutar Pierre.