Vandra i Eksjö

Redaktionen

Att vandra behöver inte vara lika med dagslånga marscher med full utrustning. I Eksjö med omnejd finns som bekant ett gott utbud av fina strövområden, underbara naturstigar och härliga upplevelser. Här bjuder vi på ett axplock av de mest tillgängliga vandringsstråken.

Nifsarpsmaden

Med start strax nedanför Kvarnarps gård hittar du promenadstråket runt Nifsarpsmaden. Området är återskapad våtmark som fungerar som ett naturligt reningsfilter för näringsämnen som ger upphov till övergödning. Promenadstråket är väldigt fint och går genom skogspartier och över ängar och våtmark. Här finns ett rikt djurliv och området är populärt bland både många olika fågelarter och andra djur.

Sträckan är strax över tre kilometer och längs vägen kan du njuta av porlande vatten i de dammar som finns i området. Ungefär mitt på sträckan finns även ett torn för fågelskådning (eller om du bara vill njuta av kvällssolen över maden).

Nifsarpsmaden är kanske en av Eksjös mest okända vandringsstråk men den är väl värt en timme eller två av din tid.

Med start strax nedanför Kvarnarps gård hittar du promenadstråket runt Nifsarpsmaden.

Skedhult

Skedhult bjuder på mer än en fin golfbana. Här kan du vandra mot Borgmästarängen, Hyttens kvarn och Fiskaretorpsåsen. Alla tre är fina promenadstråk som är tillgängliga för i princip alla.  I området finns också två kortare vandringsleder. Persöspåret som är 3,4 kilometer långt och Skedhultsspåret som är 4,6 kilometer långt.

Skuruhatt/Skurugata

Att utelämna Skuruhatt och Skurugata från vandringstipsen vore ju snudd på tjänstefel. Den 800 meter lång ravinen som leder upp till ”hatten” är en given sommarpromenad för alla och envar.  Vandringen bjuder på rejäla utmaningar och nere i ”gatan” kan det vara rejält mycket kallare än uppe på hatten – även mitt i sommaren.

För den som inte kan, vill eller orkar ta sig igenom hela gatan finns en bekväm promenadväg från parkeringen upp till hatten. Där kan du njuta av vidunderlig utsikt över höglandet medan resten av ditt sällskap strävsamt marscherar gatan fram.

Skurugatas 800 meter långa ravin som leder upp till ”hatten” är en given sommarpromenad.

Höglandsleden

44 mil underbar vandring genom natur och kultur på Småländska höglandet. Leden består av fyra olika delar, varav två delvis går genom Eksjö kommun.
För vägbeskrivning och kartor kontakta Eksjö Tourist Center.

Emilleden

Emilleden är en 40 kilometer lång vandring runt i bygden med utgångspunkt från Mariannelunds eller Lönneberga hembygdsgårdar. Vandringsleden är markerad med blå färg och skyltad med en blå känga.

Leden går ibland genom skog på knappt skönjbara stigar och ibland på vägar. Den passerar förbi gårdar, åkermark, ängar och hagar med betande djur. För vägbeskrivning och kartor kontakta Eksjö Tourist Center.

Hackareviken

Naturreservatet Hackareviken består av en lundartad lövskog och ligger vackert beläget kring en bäckravin norr om Kulla, en mil sydväst om Eksjö. Genom området sträcker sig Höglandsleden och i närheten finns även sjön Södra Vixen.