Världsstjärnor tävlar om sm-titeln i cykelcross

Magnus Östberg

cykelcross

För trejde året i rad arrangeras Sjöängscrossen i Eksjö. Det är Eksjö cykelklubb som står bakom arrangemanget som i år inte bara fått SM-status utan också lockar världsstjärnor att göra upp om SM-titeln.
– Att få hit två färska OS-medaljörer som är med och fajtas om segern är väldigt spännande, säger Johan Winblad, ordförande i Eksjö CK.

Cykelcross är en sport på frammarsch och som lockar cyklister från både traditionell landsvägscykling och mountainbike. Helgen den 12-13 november körs Sjöängscrossen i Eksjö och i år är det faktiskt SM i cykelcross som avgörs här.

– På lördagen korar vi en svensk mästare och på söndagen körs Swecupen så det är egentligen två tävlingar i samma arrangemang, berättar Johan Winblad som är ordförande i Eksjö cykelklubb.

Att sporten lockar cyklister från ”båda sidor” blir extra tydligt eftersom två OS-medaljörer gästar SM-tävlingen. Jenny Rissveds blev OS-guldmedaljör i Rio på mountainbike och Emma Johansson tog OS-silver i linjelopp. Men det är inte första gången de möts i cykelcross. Förra året tog Jenny Rissveds hem segern före Emma Johansson.

– Det är nog få som kan förutse vem som kommer att vinna. De är väldigt starka på olika saker så det kommer att bli mycket spännande plus att vi har andra duktiga cyklister på plats, säger Johan Winblad.

”Silver-Emma”

emma-johanssonEmma Johansson blev ”Silver-Emma” med hela svenska folket redan efter OS i Peking. Att hon dessutom knep en silvermedalj i Rio befäste titeln trots att hon nu håller på att avsluta karriären.

– Jag kommer att köra en del lopp nästa säsong men inget på landslagsnivå, berättar hon när vi får en pratstund med henne dagarna efter VM i Doha där hon slutade på 49:e plats.

– Banan var alldeles för flack för att passa mig och då blir det lite lotteri. Nu ska jag ladda för cykelcross som jag tycker är en väldigt rolig cykelsport, berättar Emma som tävlar både på lördagen och söndagen.

Olsbergs arena

Under sin tävlingshelg i Eksjö kommer Emma inte bara att synas på tävlingsarenan. Hon kommer även att hålla föredrag i Olsbergs arena och tillsammans med tränaren (och maken) Martin Vestby blir det också en föreläsning på Eksjö gymnasium.

– Det här är lite utanför min komfortabla zon egentligen så jag är nästan mer nervös för det än för själva tävlingen. Men det är bra för mig att testa på lite andra saker, speciellt nu när tävlingskarriären i princip är över, säger hon.

MTB-stjärna

jenny-rissvedsJenny Rissveds är MTB-talangen som hoppade över sista året i U23 för att kliva in i seniorsammanhang med besked. På OS i Rio slog hon till med guldmedalj på MTB Crosscountry.

– Tanken var att se och lära i seniorklassen men det har gått väldigt fort den här säsongen och jag har utvecklats mycket, säger Jenny.

– Cykelcross är ju en blandning av mountainbike och landsvägscykling. Cykeln påminner om en landsvägscykel men banan är mer lik en MTB-bana. Det är väldigt intensivt och går snabbt så det är en tuff sport, säger Jenny.

Vem som vinner SM-tävlingen i Eksjö är det dock ingen av de båda som vill uttala sig om på rak arm. De är båda ganska ödmjuka och framhäver den andres styrkor.

– Båda är ju mycket åkstarka så det blir nog mycket dagsformen som avgör. Vi hoppas i alla fall på en spännande tävling och en riktigt rolig cykelhelg, säger Johan Winblad. g