Sylta och baka

Redaktionen

Ett perfekt sätt att ta hand om alla bär är att göra sylt eller marmelad av det. Och om det mot förmodan blir för mycket sylt så är vårt tips att göra syltkakor.

Ett recept som kan användas till både sylt och marmelad.

Sylt & marmelad

Ingredienser:
200 g bär
2 msk vatten
1 dl strösocker (alt. syltsocker för längre hållbarhet)
Gör såhär:
  1. Rensa bären
  2. Blanda alla ingredienser
  3. Koka till önskad tjocklek. Ca 15 minuter för sylt och längre koktid för marmelad.
Tips! Gör dropptest då och då.

 

Johans syltkaka  175°

ca 40 st.
Ingredienser:
200 g rumstempererat smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
Valfri sylt till fyllning
Gör såhär:
  1. Arbeta ihop ingredienserna.
  2. Lägg sedan degen i en plastpåse i kylen i minst 30 minuter.
  3. Rulla ihop till små bollar och lägg i kakformar.
  4. Gör en grop med en citruspress och fyll sedan gropen med sylt.
  5. Grädda i 15 minuter.