Annorlunda tider för Karamellkokeriet

Kristoffer Karlsson

Cissi Jonsson har jobbat på Mariannelunds karamellkokeri i hela sitt vuxna liv och genom åren har hon sett verksamheten både växa och utvecklas.
– Jag började här när jag var 16 år då mina föräldrar köpte företaget, och sen har jag blivit kvar, berättar hon.

Mariannelunds karamellkokeri är ett företag med stolta traditioner. Företaget grundades redan 1929 av Ernst och Gerda Johansson och drevs i ett litet uthus. Efter att produktionen legat nere ett par år på 70-talet så köpte Cissi föräldrar verksamheten.

– Från början jobbade vi från april till oktober och lite vid jul. Vi hade ingen direktförsäljning utan åkte bara runt på olika marknader. Det kom barn och köpte lite smulor, men vi hade inga turister alls, berättar Cissi.

Sedan dess har verksamheten tredubblats och idag dag producerar Mariannelunds karamellkokeri ca 200 ton karameller varje år fördelat på ca 50 olika sorter, varav sju har varit med hela vägen sedan 1929.

Gamla och nya sorter

Precis som i andra branscher så finns det trender även i karamellkokandet.

– Vi har en del traditionella sorter som funnits med ända sedan starten som till exempel fruktkarameller och polkagrisar. För 30 år sedan började vi experimentera med fudge och idag är det väldigt populärt.

Något som har exploderat i popularitet de senaste tiden är salt godis och lakrits i olika former.

– Det är det som går allra bäst idag. Vi har exempelvis hallonsalt, violsalt och saltlakritssirap som blivit väldigt populära produkter, säger Cissi.

Nytt för i år är saffranssirap till glass och whiskysirap. Vi gör även en whiskyfudge som vi kokar på Bowmore, en lite rökig whisky som ger fudgen en fin karaktär.

– Innan pandemin bröt ut var vi på en whiskymässa i Linköping och vår fudge fick ett väldigt gott mottagande där, berättar Cissi.

Nu är det jul igen…

Julen står för dörren och även om allt inte är som det brukar så söker sig godisälskarna till sina gamla favoritsorter.

– Det är mintkyssar, knäck och brända mandlar för hela slanten. Men även nyare sorter som pepparkaks- och saffransfudge har börjat bli populära, säger Cissi.

Lagom till första advent så öppnar karamellkokeriet sin butik i Gamla stan i Eksjö.

– Vi slår upp portarna den 29 november och sen håller vi öppet hela december. Det blir nog en annorlunda julhandel i år, men vi hoppas att vi ska kunna stilla eksjöbornas sug efter karameller i alla fall, säger Cissi.

Normalt är det marknader och mässor som står för den största delen av försäljningen, men i år har Cissi tvingats att tänka nytt.

– Vi brukar åka på ca 15 julmässor och nästan 120 marknader under året, men allt sånt är ju inställt i år. Det har ju varit en stor del i vår vardag att åka runt, så det har givetvis påverkat oss mycket. Men vi har fått kontakt med några olika grossister och våra karameller går nu att köpa i många av Coops och Icas butiker och det har räddat en del av försäljningen, berättar Cissi.

Framtiden

Cissi har precis dragit igång en webbshop i ett försök att hitta nya försäljningskanaler för företagets produkter.

– Det började med att folk hörde av sig på Facebook och ville att vi skulle skicka godis. Så vi visste att det fanns ett intresse. Webbshopen har fått en bra start och beställningarna har börjat rulla in, berättar Cissi.

I det lilla kokeriet arbetar sammanlagt 10 personer och det börjar bli trångt om utrymmet.

– Drömmen vore att hitta nya och större lokaler i ett bra läge här i Mariannelund. Men det är en stor investering, så det får fortsätta att vara en dröm just nu, säger Cissi. Men dyker rätt lokal upp i rätt tillfälle så kanske det blir av, fortsätter hon.

I fabriken är de allra flesta moment manuella och karamellproduktionen sker hantverksmässigt enligt samma principer som den alltid har gjort.

– Men jag hoppas att vi ska kunna automatisera en del moment i produktionen framöver för att kunna öka produktionstakten. Men hantverket kommer vi aldrig att släppa. Vi är ett karamellkokeri och ingen godisfabrik, säger Cissi.

Om några år hoppas Cissi att någon annan i familjen har tagit över ansvaret och driver karamellkokeriet vidare mot framtiden. Men själv har hon inga planer på att sluta arbeta.

– Jag kan inte sitta stilla och jag älskar att jobba. Så den som tar över får nog dras med mig i många år framöver, säger Cissi.

Till sist, vilken är din personliga favorit just nu i ert sortiment?

Vi har en ny sort som vi kallar för ”Hetta”. Det är en hård karamell som är pudrad med lakritspulver och inuti är det salmiak- och chilipulver. Den är fantastisk god, avslutar Cissi.

Fakta

Cissi JONSSON

Ålder: 57 år

Familj: Tre barn, som alla jobbar i verksamheten

Det bästa med Eksjö: Jag älskar miljön i Gamla stan. Den passar perfekt för vårt sortiment. Sedan vi öppnade vår butik i Eksjö har jag spenderat mer tid där och staden har vuxit i mina ögon!