Årsmöte för Eksjös äldsta förening

Magnus Östberg

Den första tisdagen i februari samlas Eksjö stads fruntimmersförening för årsmöte. Som traditionen sig bör serveras alltid sju sorters kakor och alla medlemmar bär hatt.
– Vi håller hårt på vår historia, berättar föreningens ordförande Anna Wijkström.

Eksjös fruntimmersförening är inte bara Eksjös äldsta förening – det är den näst äldsta föreningen i Jönköpings län. Föreningen grundades redan 1861 och då var det väl bemedlade damer som sålde handarbeten där överskottet gick till välgörande ändamål.

– Då var det en förening för väl bemedlade kvinnor som hjälpte personer som hade det sämre ställt. Tiderna har ju förändrats och vi har anpassat oss. Idag skänker vi pengar till Kvinnojouren Linneorna och delar även ut stipendier till Vård- och omsorgsprogrammet på Eksjö gymnasium, berättar Anna.

Men även om man anpassat sig efter tidens anda när det gäller välgörenhet, så håller man hårt på traditionerna i övrigt.

– Vi uppmanar alla att bära hatt på årsmötet. Och självklart serveras sju sorters kakor, kaffe och bullar. För så var det ju förr, berättar Anna.

Årsmötet hålls på Kyrkbacksgården och dagen till ära har närmare hundratalet hattbeprydda damer tagit plats i salongen. Sorlet är förväntasfullt och de dignande kakfaten lockar.

– Det här är en väldigt rolig tillställning som samtidigt gör gott. Vi är en levande del av Eksjös historia och våra handskrivna protokoll och kassaböcker finns att läsa på Folkrörelserkivet. Det brukar locka både forskare och studenter, berättar sekreterare Agneta Lindholm.

Sekreterare Agneta Lindholm (tv) och ordförande Anna Wijkström med varsitt dignande kakfat på årsmötet för Eksjö stads fruntimmersförening.

Eksjö stads fruntimmersförening

Grundades 1861 av Mamsell Aurora Sidwall och firar i år 156 år som förening. Föreningen träffas en gång om året – första tisdagen i februari och alla medlemmar uppmanas att bära hatt på mötet! Vi sammanträdet serveras traditionsenligt kaffe och sju sorters kakor.