Återupptäck naturen

Magnus Östberg

Vi är nog många som hoppas att sommaren 2021 blir en sommar då vi kan träffas, umgås och kanske framförallt kramas (eller många skulle nog nöja sig med ett rejält handslag). Oavsett hur dina sommarplaner ser ut kommer här lite tips som kanske kan ge dig lite inspiration eller bara hopp om att tiderna verkligen är på väg att bli ljusare.

Pandemin har onekligen förvandlat många av oss från soffpotatisar till pånyttfödda naturmänniskor. Och Eksjö är ju sannerligen som en dröm för den som älskar naturen. Men allt handlar ju inte nödvändigtvis om Skuruhatt eller Skrôle Hie. I många fall räcker det om du tar dig ett par kilometer från stan och tar med dig en fikakorg. Sätt dig på en stubbe och ”skogsbada” tills själen fått sitt.

Nifsarpsmaden

Med start strax nedanför Kvarnarps gård hittar du promenadstråket runt Nifsarpsmaden. Området är återskapad våtmark som fungerar som ett naturligt reningsfilter för näringsämnen som ger upphov till övergödning. Promenadstråket är väldigt fint och går genom skogspartier och över ängar och våtmark.

Sachsiska Schweiz

Sachsiska Schweiz sägs ha fått sitt namn från en förmögen husarofficer som varit på besök i Tyskland. Platsen i sig ger inte så mycket associationer till just Schweiz, men här finns onekligen en trolsk småländskhet med resterna av en gammal kvarn och porlande vattenfall.

Skuruhatt & Skurugata

”Säger du Skuruhatt en gång till slår jag till dig”. Uttalandet ska visst komma från en inbiten eksjöbo som var så vansinnigt trött på att Skuruhatt och Skurugata var det självklara besöksmålet när släkten kom och hälsade på. Men har du varit där när solen går ner. Eller kanske mitt i natten? Det blir en helt ny upplevelse.

Borgmästarängen

Borgmästarängen är en otroligt fin naturupplevelse där du på flera platser kan både fika och grilla. Ta promenaden längs vattnet från fiskebryggan till vindskyddet eller bara njut av fågelkvitter och kluckande vatten.