Sagolika utflykter hos Filmbyn

Magnus Östberg

Filmbyn har öppnat för säsongen och nu kan du åter njuta av inspelningsmiljöerna från de klassiska Astrid Lindgren-filmerna. Men till sommaren lanserar Filmbyn också det som kallas ”Sagolika utflykter”.
– Det är ett enkelt sätt att uppleva vår underbara natur på ett roligt sätt, säger Katja Roselli, verksamhetschef på Filmbyn i Mariannelund.

Filmbyn har blivit ett välkänt besöksmål för både inhemska och utländska besökare. Med sin fina utställning finns alla möjligheter att uppleva klassiska inspelningsmiljöer och samtidigt få en vällagad måltid eller fika i restaurangen.

– Men vi behöver fler aktiviteter för att locka en bredare målgrupp och mer långväga gäster. Filmbyn är en pärla som bjuder på många upplevelser och därför ser vi det som ett naturligt steg att skapa upplevelser utanför huset, säger Katja Roselli.

I ett första steg har sju sagolika utflykter tagits fram som alla utgår från Filmbyn. Det är enklare vandringsstråk där man på olika teman tar sig an olika uppdrag.

– Vi har utflykter som passar alla åldrar och från Filmbyn har du nära till naturen och kan uppleva skog, bad, fiske och fin utsikt samtidigt som du rör på dig. Vi tror att det kan vara något som tilltalar många, säger Katja.

Sedan förra året finns också möjligheten att uppleva naturen i Mariannelund på cykel. Då startade ”Cykla i filmlandskapet Småland” som utgår från Filmbyn. Tillsammans med Filmbyn och Spillhammars Camping kan de tre erbjuda en komplett minisemester.

– Tillsammans kan vi erbjuda både boende, mat, natur och kultur. Därför känns det naturligt att vi som verkar i området också jobbar ännu närmare tillsammans, säger Katja.

Katja Roselli har varit verksamhetschef för Filmbyn sedan 2020 men kommer under sommaren gå på föräldraledighet. Då tar en annan eksjöprofil över rodret på Filmbyn; Marie Brask som idag är vd för Eksjö.nu.

– Det ska bli spännande och roligt att jobba med Filmbyn. Man har ju liksom vuxit upp med de filmerna, säger Marie.