Eksjöprofiler

Axel är snickaren bakom kulisserna

Axel Rehnby från Eksjö har varit delaktig i otaliga långfilmer och tv-produktioner de senaste åren. Men själv har han inte synts i rutan en enda gång.
Anders ”Arga Snickaren” Öfvergård och Axel ”Snälla snickaren” Rehnby poserar tillsammans under inspelningarna av Robinson.
Bild: privat.

Även om du inte sett Axel Rehnby i tv–rutan så har du garanterat sett några av hans kreationer. Robinsondeltagare som klänger på tävlingshinder byggda av Axel. Morran och Tobias som lever rövare i kulisser byggda av Axel eller kommissarie Beck som löser brott med Axels snickerier som bakgrund. Men hur hamnar en snickare från Eksjö mitt i tv–smeten?
– Som allt annat är det ju egentligen tillfälligheter. För några år sedan fick jag en fråga från min kusins pappa om jag ville hyra en lägenhet i Stockholm. Jag har mycket släkt där uppe och har länge funderat på att flytta dit så jag tackade ja. I samma veva frågade han om jag ville ha jobb också. Så jag sa ja då med, berättar Axel.

Sagt och gjort. Axel tog sitt pick och pack och flyttade till huvudstaden och satte snabbt skruvdragaren i det första uppdraget; att bygga en stor läktare till en Joe Labero–show i Göteborg.
– Där träffade jag många som var inhyrda och fick kontakt med ett företag som jobbar mycket mer film, reklam och teater. Så jag blev anställd på Independent Dekor och jobbade där i fyra år, berättar Axel.

Under den tiden har snickerieuppdragen bestått av otaliga kulisser inom tv, långfilm, reklamfilm och teater.
– Många tror att det här jobbet handlar om att bli någon slags finsnickare. Men det mesta ska ju bara se snyggt ut i bild och sedan ska det vara lätt att riva så du måste verkligen bygga på ett speciellt sätt, säger Axel.
– Dessutom kan det vara vissa väggar som måste kunna flyttas enkelt så att kameran kan filma från flera olika vinklar. Det är superroligt och kräver rätt mycket planering och tankearbete, berättar Axel.

Just nu pågår Robinson 2018 på Tv4. Det spelades in förra sommaren på Fiji och Axel var en av fem snickare från Sverige som jobbade med programmet under nio veckor.
– Jag satt i bilkö på väg hem från jobbet och fick ett samtal från produktionsbolaget Mastiff som fått ett tips om mig. Jag tackade ja utan att fråga någonting om hur länge eller vilken lön som gällde, säger Axel.
– Robinson var en otrolig upplevelse. Vi jobbade i arbetslag med lokala snickare och byggde en tävling under 4–5 dagar. Sedan var vi lediga i 1–2 dagar, berättar Axel.

Under en av de sista dagarna på Fiji skulle Axels arbetslag bygga ett vattenhinder.
– Då krävs att du har koll på hur tidvattnet står när tävlingen ska filmas för att du ska kunna placera hindren på rätt plats. Vi tyckte vi gjorde helt rätt, men på morgonen när tävlingen skulle spelas in låg hälften av hindren och guppade ute i vågorna. Då fick vi lite lätt panik och fick jobba på stenhårt innan filmteamet kom på plats. Men det löste sig, berättar Axel.

Sedan ett par månader tillbaka har Axel slutat som anställd och startat eget företag; Rehnby Bygg & Dekor.
– Där blandar jag tv-snickrandet med ”vanliga” byggjobb vilket funkar väldigt bra. Just nu håller jag på med en del jobb till olika Tv4- och Svt-program, berättar han.

Trots att Axel bott i Stockholm de senaste fyra åren finns längtan hem till Eksjö alltid kvar.
– Bostadspriserna här gör att det känns orimligt att köpa hus här. Så tanken är att om jag någon gång bildar familj så flyttar jag tillbaka. Jag har många vänner som köpt hus hemma i Eksjö och det känns lockande med både hus och garage där man kan hålla på med lite roliga saker, säger Axel.

Axel Rehnby

Aktuell: Axels snickerier syns just nu i Robinson på TV4.
Jobbar med: Snickare med fokus på bygg och dekor. Driver det egna företaget Rehnby Bygg & Dekor.
Ålder: 28 år.
Bor: Högdalen, Stockholm.
Familj: Mamma, pappa och flickvän.
Det bästa med Eksjö: Flickvännen så klart och alla minnen med kompisgänget. Men också att det är så nära till allt.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Eksjöprofiler"

Foto: Magnus Östberg Som mittsexa i Lugi gör Markus Sjöbrink sin femte säsong i handbollens högsta serie. Men målet är högre än så. – Jag drömmer om en plats i landslaget, berättar han. Namnet Sjöbrink är i princip synonymt med handboll – i alla fall i …

Esportaren Pontus Frost spelar i laget The Final Tribe. Tillsammans reser de världen runt och spelar Dota2. – Vi tillbringar mycket tid på flygplatser, berättar Pontus Frost. För alla under 30 är Esport lika självklart som fotboll och tennis. Idag finn …

Pappa var musiklärare och mamma var trummis. Musiken har alltid varit en viktig och naturlig del i Moa Carlebecker Forssells liv. Idag försörjer hon sig som artist och låtskrivare under artistnamnet Cazzi Opeia. Moa deltog i TV4:s Idol 2009 och en enig …

Jörgen Gustafsson hjälper människor att få kontakt med ”andra sidan” och på visitkortet står det medium. – Det är ologiskt att det inte finns något efter döden, säger han. Han föddes i Eksjö 1962 och växte upp i en stor familj. Efter skolan jobbade han …

För många är Maria Granquist en känd röst i radion. Hon medverkar i den populära morgonshowen ”Gry Forssell med vänner” på Mix Megapol och är programledare för Mix top 30. Maria är född och uppvuxen i Eksjö med mamma, pappa och tre syskon. Efter gymnas …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …