Axel är snickaren bakom kulisserna

Redaktionen

 

Axel Rehnby från Eksjö har varit delaktig i otaliga långfilmer och tv-produktioner de senaste åren. Men själv har han inte synts i rutan en enda gång.

Anders ”Arga Snickaren” Öfvergård och Axel ”Snälla snickaren” Rehnby poserar tillsammans under inspelningarna av Robinson.
Bild: privat.

Även om du inte sett Axel Rehnby i tv–rutan så har du garanterat sett några av hans kreationer. Robinsondeltagare som klänger på tävlingshinder byggda av Axel. Morran och Tobias som lever rövare i kulisser byggda av Axel eller kommissarie Beck som löser brott med Axels snickerier som bakgrund. Men hur hamnar en snickare från Eksjö mitt i tv–smeten?
– Som allt annat är det ju egentligen tillfälligheter. För några år sedan fick jag en fråga från min kusins pappa om jag ville hyra en lägenhet i Stockholm. Jag har mycket släkt där uppe och har länge funderat på att flytta dit så jag tackade ja. I samma veva frågade han om jag ville ha jobb också. Så jag sa ja då med, berättar Axel.

Sagt och gjort. Axel tog sitt pick och pack och flyttade till huvudstaden och satte snabbt skruvdragaren i det första uppdraget; att bygga en stor läktare till en Joe Labero–show i Göteborg.
– Där träffade jag många som var inhyrda och fick kontakt med ett företag som jobbar mycket mer film, reklam och teater. Så jag blev anställd på Independent Dekor och jobbade där i fyra år, berättar Axel.

Under den tiden har snickerieuppdragen bestått av otaliga kulisser inom tv, långfilm, reklamfilm och teater.
– Många tror att det här jobbet handlar om att bli någon slags finsnickare. Men det mesta ska ju bara se snyggt ut i bild och sedan ska det vara lätt att riva så du måste verkligen bygga på ett speciellt sätt, säger Axel.
– Dessutom kan det vara vissa väggar som måste kunna flyttas enkelt så att kameran kan filma från flera olika vinklar. Det är superroligt och kräver rätt mycket planering och tankearbete, berättar Axel.

Just nu pågår Robinson 2018 på Tv4. Det spelades in förra sommaren på Fiji och Axel var en av fem snickare från Sverige som jobbade med programmet under nio veckor.
– Jag satt i bilkö på väg hem från jobbet och fick ett samtal från produktionsbolaget Mastiff som fått ett tips om mig. Jag tackade ja utan att fråga någonting om hur länge eller vilken lön som gällde, säger Axel.
– Robinson var en otrolig upplevelse. Vi jobbade i arbetslag med lokala snickare och byggde en tävling under 4–5 dagar. Sedan var vi lediga i 1–2 dagar, berättar Axel.

Under en av de sista dagarna på Fiji skulle Axels arbetslag bygga ett vattenhinder.
– Då krävs att du har koll på hur tidvattnet står när tävlingen ska filmas för att du ska kunna placera hindren på rätt plats. Vi tyckte vi gjorde helt rätt, men på morgonen när tävlingen skulle spelas in låg hälften av hindren och guppade ute i vågorna. Då fick vi lite lätt panik och fick jobba på stenhårt innan filmteamet kom på plats. Men det löste sig, berättar Axel.

Sedan ett par månader tillbaka har Axel slutat som anställd och startat eget företag; Rehnby Bygg & Dekor.
– Där blandar jag tv-snickrandet med ”vanliga” byggjobb vilket funkar väldigt bra. Just nu håller jag på med en del jobb till olika Tv4- och Svt-program, berättar han.

Trots att Axel bott i Stockholm de senaste fyra åren finns längtan hem till Eksjö alltid kvar.
– Bostadspriserna här gör att det känns orimligt att köpa hus här. Så tanken är att om jag någon gång bildar familj så flyttar jag tillbaka. Jag har många vänner som köpt hus hemma i Eksjö och det känns lockande med både hus och garage där man kan hålla på med lite roliga saker, säger Axel.

Axel Rehnby

Aktuell: Axels snickerier syns just nu i Robinson på TV4.
Jobbar med: Snickare med fokus på bygg och dekor. Driver det egna företaget Rehnby Bygg & Dekor.
Ålder: 28 år.
Bor: Högdalen, Stockholm.
Familj: Mamma, pappa och flickvän.
Det bästa med Eksjö: Flickvännen så klart och alla minnen med kompisgänget. Men också att det är så nära till allt.