Den 4 oktober är det kanelbullens dag. Passa på att fira med nyinköpta bullar från stadens konditorier – eller varför inte slå till hembakt? Här hittar du recept på extra saftiga kanelbullar.
Fyllning:
150 g smör
5 tsk kanel
2 dl strösocker
Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
Deg:
5 dl mjölk
2 dl strösocker
0,5 tsk kardemummakärnor
50 g jäst söta degar
1 tsk salt
1 kg vetemjöl
250 g smör
Pensling:
1 ägg
kardemumma
socker
Vetedeg: Värm mjölken till rumstemperatur. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen lösts upp helt i mjölken. Mortla kardemummakärnorna. Blanda ner i rumstempererat smör (delat i bitar), strösocker och hälften av mjölet. Arbeta ihop ingredienserna till en kladdig deg. Tillsätt saltet och addera mer mjöl efter behov. Knåda degen i ca. 15 minuter. Låt degen jäsa i drygt 1 timme.
Den ska bli dubbelt så stor.
Fyllning: Blanda eller mixa ihop alla ingredienserna till en jämn smet.
Vetedeg: Dela degen i två lika delar när den jäst klart. Ta den ena delen och kavla ut till en stor rektangel, ca mått 30×40 cm. Bre ut fyllningen i ett jämnt lager. Vik degen på mitten och skär den i strimlor, drygt en centimeter breda. Ta en remsa och tvinna den. Ta tag i den tvinnade remsan och vira den runt dina fingrar. Lämna en liten ände och dra den rakt över knuten. Vik in den på undersidan av bullen och fäst där. Pensla med ägg och strö på önskad mängd av kardemumma och socker. Grädda bullarna i ugnen på 200 grader i ca 10 min eller tills de fått fin färg.
Sockerlag: Koka upp vatten och socker. Rör om tills sockret lösts upp och vätskan tjocknat lite.
Vetedeg: Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de kommer ut ur ugnen.
Servera bullarna direkt och njut!