Cazzi Opeia siktar mot stjärnorna

Kristoffer Karlsson

Pappa var musiklärare och mamma var trummis. Musiken har alltid varit en viktig och naturlig del i Moa Carlebecker Forssells liv. Idag försörjer hon sig som artist och låtskrivare under artistnamnet Cazzi Opeia.

Moa deltog i TV4:s Idol 2009 och en enig jury gav henne en guldbiljett och skickade henne vidare i tävlingen.
– Idol var en kul grej, som faktiskt blev lite av en dörröppnare för mig. Dagen efter jag blev utröstad i programmet så ringde Billy Mann från skivbolaget Macho records och ville signa mig, berättar Moa. De hade spanat in mig och väntade bara på att jag skulle åka ut så de kunde börja jobba med mig, fortsätter hon.

I studion hos Macho records föddes artisten Cazzi Opeia.
– Jag valde att ta ett artistnamn, dels för att jag var lite rädd att bli ”Idol-Moa”, men också för att det kändes naturligt. Cazzi Opeia har alltid var mitt ”nick” och de som känner mig vet att det är jag, säger hon. Jag är lite av ett stjärn-freak så referensen till stjärnbilden passar perfekt, fortsätter hon.

”Förra singeln ”Wild ones” som släpptes 2017 skickades ut i rymden och är i skrivande stund på väg i riktning mot stjärnbilden Cassiopeja”

Första singeln ”I belong to you” tillsammans med Tiësto gick jättebra och blev en stor hit, framför allt utomlands. Sedan dess har det blivit ytterligare åtta singlar och i slutet av september är det dags igen.
– Den 5 oktober släpper jag singeln ”Rich” och då kommer jag vara i Sverige och göra en del promotion. Dessförinnan bär det först av till Korea och sedan till Los Angeles för möten och låtskrivande, berättar Moa.

Att fara runt i världen är inget nytt för Moa. Redan som barn spenderade hon mycket tid på resande fot.
– Min bonuspappa Ragge (Ragnar Skanåker red. anm.) var en framgångsrik tävlingsskytt och vi var alltid med när han var ute och tävlade. Det var en häftig del av min uppväxt och jag fick se mycket av världen, berättar hon. Han ville att jag skulle lära mig skjuta, men jag tror han upptäckte ganska snabbt att jag bara ville vara i studion, skrattar hon.

Under en period reste hon runt med DJ-kollektivet ”Female DJ Revolution”, en konstellation som sattes samman av Luciano Ingrosso, som bland annat jobbat med Avicii.
– Vi turnerade runt om i hela Europa, både på klubbar och festivaler. Vi spelade bland annat på MTV och på Bråvallafestivalen. Det var en väldigt rolig tid, men till slut kände jag att jag ville satsa på mitt soloprojekt.

Sedan två år tillbaka är Cazzi Opeia inte bara artist utan även låtskrivare.
– Att bara vara artist kan vara en väldigt tuff tillvaro. Du tävlar mot så många och du måste hela tiden kämpa för att få spelningar. När jag har mitt låtskrivande också så blir det inte riktigt lika stressigt, förklarar Moa. Ibland är det skönt att bara låta hela artistgrejen få vila lite och istället fokusera på att skriva material till andra artister, fortsätter hon.

Som låtskrivare har Cazzi Opeia haft stora framgångar, framför allt inom genren K-pop som har sitt ursprung i Sydkorea.
– Jag har haft tre låtar som toppat Billboardlistan, bland annat med de sydkoreanska tjejgrupperna Twice och Red Velvet. Asien är en jättestor marknad som hela tiden växer, så jag är väldigt glad att jag har en fot inne där, säger Moa.

Låtskrivandet kan gå till på lite olika sätt.
– Ibland får vi information om ett band och vad de är ute efter för typ att låt. Sen gör jag research och läser på för att på bästa sätt kunna skriva en låt som passar dem. Men oftast skriver vi direkt från hjärtat och sen pitchar förlaget låtarna till artister som de tror kan passa, förklarar Moa.
Ibland sitter hon ensam i sin lägenhet med bara en dator och en mikrofon, och ibland skapar hon musik tillsammans med andra på så kallade songwriting camps på olika ställen ute i världen.
– Vi parar ihop hos i team och kör väldigt intensivt. Det brukar bli ungefär 10 låtar på 10 dagar, berättar hon.

På väg mot Cassiopeja
Förra singeln ”Wild ones” som släpptes 2017 skickades ut i rymden och är i skrivande stund på väg i riktning mot stjärnbilden Cassiopeja.
– Vi gjorde det som en kul grej i samband med singelsläppet. Den skickades ut av SSC (Swedish Space Corporation) och kommer att vara framme om 108 år. Den är däruppe någonstans och kommer alltid att färdas längre och längre ut i rymden. Det är en ganska häftig känsla, säger Moa.

Sist av allt – vad gör du om 10 år?
– Jag är uppväxt med musiken och jag har skrivit låtar sedan jag var 10-11 år. Jag har kämpat hårt för att komma dit jag är idag. Men jag tänker inte så mycket på framtiden, utan tar en dag i taget och fokuserar på nuet. Men jag kommer aldrig att sluta resa och jag kommer alltid att hålla på med musik på något sätt, för det är en så stor del av mig, avslutar Moa.

Namn: Moa Carlebecker Forssell, känd under artistnamnen Cazzi Opeia.
Ålder: 29
Bor: ”I min väska, men jag hänger min hatt i Stockholm”
Familj: Jag har två pappor, Bengt och Ragnar, mamma Anna och mina tre syskon Herman, Sanna och Emma.
Det bästa med Eksjö: Det bästa med Eksjö är alla minnen. När jag är i stan så brukar jag blunda och tänka tillbaka på min barndom. Sen älskar jag Gamla stan!