Cocktailkungen på Norra Storgatan

Kristoffer Karlsson

Visste du att vi har en världsmästare på drinkar i Eksjö? På cocktailbaren Trend i gamla stan hittar du Tommi Komljenovic som 2017 vann VM-guld i Köpenhamn med sin drink “Golden Lemon Pie”.

Historien börjar när Tommi efter studenten åkte till den grekiska ön Kos för att gå en bartenderutbildning.
– Utbildningen var fem veckor, men sedan blev jag kvar och jobbade på olika barer. Redan från början var jag noga med att inte bara “slänga ihop” en drink, utan jag ville att det skulle smaka bra – och se bra ut, berättar Tommi.
När Tommi kom tillbaka till Sverige så fortsatte han att jobba i branschen.
– Jag reste också mycket under den här perioden och besökte cocktailbarer runt om i världen. Det var väldigt lärorikt och inspirerande, säger Tommi.
2016 var det dags att göra debut i “Årets bartender”, det svenska mästerskapet i drinkblandning. Tävlingen är mycket prestigefull och har arrangerats ända sedan 1956.
– Jag var väldigt nervös inför tävlingen. Jag hade följt tidigare upplagor och visste hur upplägget var. Men jag var nära att hoppa av för jag visste inte om jag skulle klara trycket, berättar Tommi.

Tommi tillsammans med kollegan Hugo
som han har lärt upp i drinkblandandets ädla konst.

Men klarade trycket gjorde han och som nykomling blev det en bronsmedalj, pris för bästa dekoration och dessutom utsedd till “Årets Rookie”.
– Jag vann också ett stipendium som innebar en 15-dagars utbildning i Tallin där några av världens största bartenderprofiler var med och undervisade. Det var en exklusiv utbildning med bara en deltagare från varje medlemsland i International Bartenders Association, berättar Tommi.
Året efter deltog Tommi på nytt i “Årets bartender” och den här gången räckte ansträngningarna ändra fram. Det blev en guldmedalj med drinken “Golden Lemongrass Martini”.

”Jag testar väldigt mycket för att hitta rätt. Jag vill att det ska vara en wow-upplevelse när man sätter glaset till munnen.”

– Segern innebar också att jag kvalificerade mig för VM som gick i Köpenhamn senare samma år, säger Tommi.
Och i Köpenhamn fortsatte succén. Bland bartenders från hela världen så korades Tommis drink “Golden Lemon Pie” till den allra bästa.
– Men det är fler faktorer än bara smaken som bedöms, förklarar Tommi. Förutom smakjuryn finns det även en grupp som bedömer drinkarnas utseende och sedan bedöms själva presentationen på scen, fortsätter han.
Efter ett uppehåll 2018 ställde han sig åter på startlinjen i “Årets bartender” 2019 och upprepade då triumfen.
– Jag ville visa att det inte var en slump att jag vann en gång. Nu blev erkännandet ännu större och jag följde dessutom upp det med ett VM-brons när mästerskapet hölls i Kina senare på året, berättar Tommi.
För att lyckas i tävlingar av den här digniteten så krävs ett gediget förberedelsearbete.
– Jag testar väldigt mycket för att hitta rätt. Jag vill att det ska vara en wow-upplevelse när man sätter glaset till munnen. Det är ju en tävling så i slutändan handlar det om att vara bättre än alla andra. Att vara kreativ och att hitta smaker och utseende som ingen har sett tidigare är lite av min specialitet, säger Tommi.
Att starta upp en cocktailbar i lilla Eksjö kan tyckas vara en något våghalsig satsning, men Tommi trodde på satsningen redan från början.
– Det började med att Jonas Persson hörde av sig och sa att det fanns en ledig lokal i Gamla stan. Vi tittade på lokalen och jag var där många gånger och försökte rita upp en bild i huvudet på hur man skulle kunna hitta en bra lösning – och till slut så gjorde jag det. Fem veckor senare hade vi gjort om en frisörsalong till en cocktailbar, berättar han.
Tommi har många järn i elden och har varit inblandad i många bar- och restaurangsatsningar de senaste åren, bland annat i Jönköping och Göteborg.
– Jag kommer ofta in som konsult några månader innan ett nytt ställe ska öppna. Jag organiserar upp baren, sätter drinkmenyn och sådant. Sen jobbar jag kvar någon månad efter öppning och ser till så att allt rullar på, förklarar han.
Det ser ut att bli en fullspäckad sommar för Tommi, och den närmaste tiden är full av spännande aktiviteter.
– I sommar kommer jag att driva Trend här i Eksjö och mitt tapas- och cocktailställe Momento i Jönköping. Sen har jag en förfrågan om att sitta i juryn för “Årets bartender” i juni och sedan åka med vinnaren till VM på Kuba som lite mentor och coach, avslutar Tommi.

Tommi Komljenovic

Ålder: 31 år
Aktuell: Driver cocktailbaren Trend i gamla stan i Eksjö
Vad är det bästa med Eksjö?: Människorna är det bästa tycker jag. Jag har lärt känna många eksjöbor och har fått ett väldigt varmt välkomnande. Människor här är glada, trevliga och positiva. Sen händer det väldigt mycket i Eksjö, trots att det är en liten stad.

Foto: Alexandra Bjerhag och Marcus Olsson.