Dagsutflykt: En heldag i Mariannelund

Redaktionen

Att semestra på hemmaplan kommer att bli mer regel än undantag sommaren 2020. Men istället för att se den inställda Rhodossemestern som ett straff, eller att gräva ner dig i soffan bjuder vi här på några tips på tre enkla dagsutflykter som gör hemestern lite roligare. Självklart finns det massor mer att upptäcka i vår vackra kommun och du kan alltid kika in på visiteksjo.se för fler tips.

Att Mariannelund är intimt förknippat med Emil, Bullerbyn och andra Astrid Lindgren–berättelser är en självklarhet om du frågar vilken tysk som helst. Men har du som eksjöbo tagit dig tid att uppleva denna småländska pärla på riktigt? Ett givet huvudnummer på orten är så klart Filmbyn Småland. En ståtligt röd träbyggnad som rymmer mängder av upplevelser – för både stora och små. Sedan den 1 maj i år har Filmbyn en ny verksamhetschef i Katja Roselli. Hon har tillsammans med den nya kökschefen Carl Zethreus bland annat hunnit öppna en ny restaurang i huset.

– Den heter restaurang Skogen och har ”köttbullstema”. Vi vill ha hög kvalitet i smak och presentation och har satsat på en enkel meny med riktigt bra mat – och allt lagat på lokalt producerade råvaror, berättar Katja.

Inom kort beräknas restaurangen även få serveringstillstånd för alkohol och kommer att kunna erbjuda kvällsöppet onsdag, fredag och lördag under sommaren.

Det finns även andra nyheter på gång på Filmbyn. En ny utställningsdel kommer att invigas i höst – men om vad är än så länge en hemlighet. Även om corona har påverkat besökarantalet också hos Filmbyn tycks det anas ett ljus i slutet av tunneln.

– Det känns som om vi börjar se en ökning av svenska besökare samtidigt som tyska och danska besökare minskar av naturliga skäl. Vi är övertygade om att vi har en ganska bred målgrupp som kan uppleva Filmbyns alla aktiviteter och utställningar, säger Katja.

Förutom den välgjorda utställningsdelen där både barn och föräldrar kan klä ut sig och se på film finns flera andra aktiviteter i anslutning till huset. Du kan boka cykelturer (läs mer om det på sid 31), testa Upplevelseskogen med konst, parkourbana, lekstuga, hinderbanor och filmkulisser.

Katja har också planer för hur Filmbyn kan användas under vinterhalvåret.

– Jag kommer att satsa på pedagogisk verksamhet för skolklasser och jag hoppas få till bra samarbeten med skolor i närområdet men också kulturskolan och nationella aktörer, berättar hon.

Mariannelunds karamellkokeri

Ett besök på Mariannelunds karamellkokeri är en självklarhet. Passa på att köpa med dig fudge som den ska smaka, polkagrisar eller färska kokosbollar.

Mariannelunds karamellkokeri.

Trollegata/Trollevägga

För den som söker mer äventyr kan vi rekommendera ett besök vid Trollegata, eller Trollevägga som den också kallas. En mytomspunnen ravin vars ena vägg stupar 40 meter ner och är 250 meter lång. Även om du inte vill klättra kan vi rekommendera en fin liten skogspromenad upp till väggen. Vägbeskrivning: Från Eksjö kör du genom samhället och svänger vänster precis innan Filmbyn mot Kåremåla. Följ vägen två kilometer och följ skyltarna.

Trollevägga i Mariannelund.

Fika och äta

Stjernbergs skafferi
Verdandigatan 5

Paj, Pytt & Pilsner
Västra Storgatan 5

Sofias restaurang
Trädgårdsgatan 2

Frendo
Järnvägsgatan 2

ICA Mathörnan
Lingströmsgatan 4

Restaurang Skogen (Filmbyn)
Spilhammarvägen 4

Här hittar du flera utflyktsmål!