Dagsutflykt: Upplev Eksjö som turist

Redaktionen

Att semestra på hemmaplan kommer att bli mer regel än undantag sommaren 2020. Men istället för att se den inställda Rhodossemestern som ett straff, eller att gräva ner dig i soffan bjuder vi här på några tips på tre enkla dagsutflykter som gör hemestern lite roligare. Självklart finns det massor mer att upptäcka i vår vackra kommun och du kan alltid kika in på visiteksjo.se för fler tips.

Att föreslå en dagsutflykt i gamla stan i Eksjö är kanske som att sparka in en öppen dörr? Men har du tagit dig tid att verkligen uppleva Eksjö på länge? Vi som bor här blir lätt hemmablinda för stadens skönhet, kullerstenarnas mjuka former och träfasadernas oblekta charm. Därför föreslår vi en dagsutflykt i trästadens tecken. För dig som vill undvika folksamlingar men ändå kunna njuta av guidade turer vill vi slå ett slag för appen Telling Eksjö. Appen finns för Iphone och Android och kan laddas ner där appar finns. Med appen och ett par hörlurar kan du strosa genom staden och få en personligt guidad tur genom gamla stan. I appen finns också tre andra audioguider för dig som vill veta mer om Albert Engström, Eksjö genom seklerna eller om Smålands militärhistoria.

När du ändå är på upptäcksfärd vill vi också slå ett slag för Eksjö museum, som förutom sina fasta utställningar på samma teman som i appen Telling Eksjö, har två tillfälliga utställningar under sommaren. Den ena heter Apoidea som genom olika konstnärliga uttryck visar upp binas betydelse för miljö och klimat.

Den andra heter Moon Tale och innehåller konstverk av Bianca Maria Barmen. Hon arbetar i huvudsak med skulptur men även med akvarell och teckning.

Appen Telling Eksjö finns att ladda ner både för Android och iOS.

Krusagården

Krusagården är en av Eksjös äldsta byggnader med anor från 1600-talet. Från början av juli håller gården öppet med servering av fika. I huset finns också en välfylld loppis med allt från böcker till mattor och andra fynd. Öppet mån-tors 12-15.

Loppis och fika på Krusagården i Eksjö.

Aschanska Gården

Aschanska gården kan aldrig besökas för många gånger. Här har tiden stått stilla och miljöerna vittnar om ett borgarliv som det såg ut för över 100 år sedan. Med start den första juli erbjuder Eksjö museum dagliga visningar av gården. Klockan 11 är det visning på engelska och klockan 13 visning på svenska. Entrébiljett köper du på Eksjö museum.

På Aschanska gården har tiden stått stilla i 100 år.

Här hittar du flera utflyktsmål!
Hungrig? Ta en promenad längs Eksjös matgata!