Eksjö stadsfest

De är laddade inför den tionde stadsfesten

Bild: Magnus Östberg
Sista helgen i augusti smäller det. Då är det dags för den tionde stadsfesten i ordningen. Men för Maria Stejdahl och Magnus Svensson är stadsfesthelgen bara kulmen på ett helt års förberedelser.
– Vi jobbar med planering och förbättringar under hela året, berättar Maria Stejdahl.

Torget är öde och tomt när vi träffar Maria Stejdahl och Magnus Svensson en måndagkväll i maj. Om 100 dagar ser det helt annorlunda ut. Då fylls stora scenen av artister och torget av musiktörstande publik som vimlar i sommarnatten.

– Ibland kan det vara svårt att ta in att vi har varit med och skapat något så här stort, säger Maria som är funktionärsansvarig för Eksjö stadsfest.

Cirka 400 funktionärer är engagerade i att genomföra stadsfesten. Men kärntruppen är en handfull personer som varit med så gott som samtliga år. Maria och Magnus är två av dem och har båda varit med nio av de tio åren.

– Vihar blivit ett stabilt gäng som känner varandra väldigt väl vid det här laget. Det gör att vi kan jobba på att bli bättre hela tiden, säger Magnus som är områdesansvarig och ser till att allt som ska byggas upp kommer på plats – och tas bort!

Under de tio år som Eksjö stadsfest har genomförts har området utvecklats, artisterna blivit fler och publiken varit ständigt återkommande. Frågan är om det går att utveckla festligheterna ännu mer?

– Det går alltid att bli bättre. Vi jobbar mycket med att optimera publikflöden, öka säkerheten  och slipa på detaljer. Det enda vi inte kan påverka är ju vädret, säger Magnus.

– Sedan jobbar vi mycket med publikkontakt under hela året. Vi vill ha in publikens åsikter om allt, från vad de vill äta till vilka artister de vill se, säger Maria som också sköter stadsfestens sociala medier.

– Vårt mål är att alla som kommer till stadsfesten ska få uppleva något de inte riktigt visste att de tyckte om. Det kan handla om allt från något som händer på stan till en artist, säger Magnus.

Sedan ett par dagar tillbaka är så gott som alla artister bokade. Nu återstår ”bara” själva festen.

– Och den skulle aldrig gå attgenomföra utan alla våra fantastiska funktionärer och deras engagemang, säger Maria.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Eksjö stadsfest, Nöje & evenemang"

Helgen den 8-9 december bjuder Eksjö in till traditionell julmarknad, mitt i stadens hjärta. Precis som vanligt blir det massor av utställare och fokus ligger på mat och konsthantverk.

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …

Julbordstider. Det bästa sättet att bereda väg för julkänslorna är med ett julbord. I Eksjö finns ett brett utbud oavsett om du vill ha lugn och ro eller fart och party. Eksjö julshow som håller till Olsbergs arena ställer i år upp med Martin Stenmarck …

29 september kl. 10-15 Den 29 september förvandlas stora torget i Eksjö till skördemarknad med massor av aktiviteter för både stora och små. Testa på halmhoppning, klappa kossorna, testa traktor eller njut av smarriga hamburgare. Bonnadan har blivit nå …

Sommarens vaktparader i Eksjö Om du befinner dig i Eksjö under sommarmånaderna är chansen stor att du stöter på Eksjö Vaktparad. Paraden består av en taktfast musikkår, tätt följd av ridande husarer. Högtidligt klädda marscherar de fram på stadens två …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Anders Wahlberg (tv), Eva Klahr och Anders Lundberg ser till att behövande familjer i Eksjö får mat och julklappar. I juletid blir det ofta uppenbart att förutsättningarna för julfirande är väldigt olika. En del konsumerar i överflöd medan andra knappt …