De är laddade inför den tionde stadsfesten

Magnus Östberg

Bild: Magnus Östberg

Sista helgen i augusti smäller det. Då är det dags för den tionde stadsfesten i ordningen. Men för Maria Stejdahl och Magnus Svensson är stadsfesthelgen bara kulmen på ett helt års förberedelser.
– Vi jobbar med planering och förbättringar under hela året, berättar Maria Stejdahl.

Torget är öde och tomt när vi träffar Maria Stejdahl och Magnus Svensson en måndagkväll i maj. Om 100 dagar ser det helt annorlunda ut. Då fylls stora scenen av artister och torget av musiktörstande publik som vimlar i sommarnatten.

– Ibland kan det vara svårt att ta in att vi har varit med och skapat något så här stort, säger Maria som är funktionärsansvarig för Eksjö stadsfest.

Cirka 400 funktionärer är engagerade i att genomföra stadsfesten. Men kärntruppen är en handfull personer som varit med så gott som samtliga år. Maria och Magnus är två av dem och har båda varit med nio av de tio åren.

– Vihar blivit ett stabilt gäng som känner varandra väldigt väl vid det här laget. Det gör att vi kan jobba på att bli bättre hela tiden, säger Magnus som är områdesansvarig och ser till att allt som ska byggas upp kommer på plats – och tas bort!

Under de tio år som Eksjö stadsfest har genomförts har området utvecklats, artisterna blivit fler och publiken varit ständigt återkommande. Frågan är om det går att utveckla festligheterna ännu mer?

– Det går alltid att bli bättre. Vi jobbar mycket med att optimera publikflöden, öka säkerheten  och slipa på detaljer. Det enda vi inte kan påverka är ju vädret, säger Magnus.

– Sedan jobbar vi mycket med publikkontakt under hela året. Vi vill ha in publikens åsikter om allt, från vad de vill äta till vilka artister de vill se, säger Maria som också sköter stadsfestens sociala medier.

– Vårt mål är att alla som kommer till stadsfesten ska få uppleva något de inte riktigt visste att de tyckte om. Det kan handla om allt från något som händer på stan till en artist, säger Magnus.

Sedan ett par dagar tillbaka är så gott som alla artister bokade. Nu återstår ”bara” själva festen.

– Och den skulle aldrig gå attgenomföra utan alla våra fantastiska funktionärer och deras engagemang, säger Maria.