Den svenska modellen tog Italien till Eksjö

Redaktionen

En fotomodell som kan spela fiol, prata flytande italienska och som har smak för delikatesser! Det låter som en osannolik kombination, men det är precis vad Charlotte Felli Crona är. Efter femton år som modell i Italien tog hon med sig sin man och deras två barn och flyttade hem till de småländska skogarna.
– Det är ganska stor kontrast mellan livet i Rom och Bringetofta, konstaterar Charlotte.

Historien om Charlotte Felli Crona är som hämtad från en film. Hon fick modellkontrakt som 20-åring, flyttade till Italien och gjorde karriär. Hon drog fulla hus som fiolspelande virtuos och medverkade i italienska filmer. En riktig diva, tänker du? Du kunde inte ha mer fel. Trots att hon jobbat med namn som Marcus Schenkenberg och Victoria Silvstedt beskriver hon sig själv som extremt normal.
– Jag är väldigt svensk på många sätt med tydliga principer och värderingar. Så jag är nog väldigt normal, säger hon när vi träffas på Eksjö & co:s redaktion.

Sviterna av en förkylning sitter i och Charlotte går på Ipren när vi gör intervjun. Inget drömläge för ett längre samtal, men för en före detta fotomodell är det vardagsmat. ­
– Som modell finns det inget alternativ att ställa in en fotosession. Jag har alltför många gånger stått i baddräkt eller underkläder i snålblåst och haft feber, berättar Charlotte.

Foto: Magnus Östberg

Charlottes modellkarriär började med tävlingen ”Sveriges lucia” 1997. Som nittonåring kom hon tvåa i tävlingen vilket ledde till en resa till Sicilien.
– Efter det tyckte min kära mor att jag skulle ställa upp i en modelltävling i Tranås som jag vann och som ledde till ett modellkontrakt, berättar Charlotte.

Plötsligen blev hela världen Charlottes arbetsplats och hon reste flitigt mellan New York, Miami, Milano, London, Tyskland, Paris och Bringetofta. Det sistnämnda är Charlottes födelseort och under de tidiga åren av modellkarriären var hon ofta hemma och fick fotfäste.
– Jag åkte hem med jämna mellanrum och jobbade bland annat inom äldreomsorgen och på fabrik för att få lite verklighetsförankring. Det var en stor kontrast mot modellandet, men det fick mig att hitta något slags lugn, säger hon.

Beatles i långklänning

Musiken har alltid varit en viktig del av Charlottes liv. Som sexåring började hon spela fiol – något hon visade sig ha talang för. När modellkarriären tog fart blev även fiolkonserter en del av arbetet. Charlotte har framfört Beatles-låtar i långklänning, klassiska stycken på middagsbjudningar och har spelat filmmusik i en kickboxningsring inför 30 000 personer! ­
– Turnerandet med fiolframträdandena var lite mer glamoröst än modellkarriären faktiskt. Du blir hämtad och körd till platsen du ska spela på. Du får en loge och oftast god mat. Men det blev tufft när jag hade spelning sent på kvällen och sedan skulle upp för modelljobb tidigt på morgonen efter, berättar Charlotte.

Efter flytten till Sverige har Charlotte knappast lagt fiolen i lådan. Under det senaste året har hon spelat flitigt på äldreboenden och för föreningar i Eksjö och runtom på Höglandet. Även här känns det ju som kontrasterna skulle vara enorma? ­
– Det är ingen större skillnad faktiskt, säger Charlotte och skrattar. Jag har alltid känt på samma sätt inför musiken – inuti känns det ju likadant oavsett hur många som sitter i publiken. Det är lika pirrigt oavsett var du är och hur många som lyssnar, säger hon.

Foto: Magnus Östberg

Ambris Italien i Eksjö

När Charlotte jobbade med en tv-reklam för Nastro Azzuro 2008 reste hon till Rom med tåg. På stationen möttes hon av en italiensk man som var en del av teamet som jobbade med reklamkampanjen. Han heter Ambrogio Felli och blev Charlottes man och under 2012 tog de med sig sina två barn och flyttade till Sverige. En flytt som blev mer komplicerad än vad Charlotte kunde föreställa sig.
– Sverige är ett väldigt komplicerat samhälle och det tog nästan ett år innan vi kunde börja leva ett normalt liv här hemma. Det skulle fixas med personnummer, uppehållstillstånd och vi hade mängder med myndighetskontakter innan vi kände oss hemma. Dessutom flyttade vi hem i oktober så det var som om någon drog ner rullgardinen och så blev det kolsvart, berättar Charlotte.

Idag betraktar hon modellkarriären som ett avslutat kapitel. Men musiken finns fortfarande med och hon gör lite sporadiska framträdanden med både fiol och sång i kyrkor runt om på höglandet. ­
– Jag får fortfarande en del förfrågningar om att spela i Italien, men logistiken blir nästan omöjlig att få ihop med familjen. Då är det roligare att kunna få spela för en hembygdsförening eller i kyrkan, avslutar Charlotte.

Charlotte Felli Crona

Född: 1978 i Bringetofta
Familj: Gift med Ambri Felli som driver Ambris Italien i Eksjö. Tillsammans har de barnen Oliver (7) och Lilja (3).
Karriär: Kom tvåa i ”Sveriges Lucia” 1997. Vann modelltävling i Tranås strax därefter och jobbade sedan som modell i Italien i närmare 15 år. Parallellt med modellkarriären drog Charlotte fulla hus med fiolkonserter och uppträdde inför tiotusentals åskådare runt om i Italien. Har även haft biroller i Italienska filmer och gjort såväl tv-reklam som kataloger för kända varumärken som Armani och Swatch.