Mat & dryck

Det går att grilla mycket mer än entrecote

Ekologiskt & närproducerat

Norrby Ängar har gjort sig kända för sitt hängmörade kött som är både ekologiskt och närproducerat. Här äter djuren bara gräs och slaktas när de nått tvåårsåldern.
– Då får du en bättre smak på köttet plus att det blir lite mer marmorerat och det sitter ju mycket smak i fettet. Dessutom är det ett nyttigt fett som innehåller massor med omega 3 eftersom djuren bara ätit gräs, berättar Ann Hörlén som driver Norrby Ängar.

Det som efterfrågas mest under grillsäsongen är de ”fina” bitarna som entrecote eller ryggbiff. Men Ann slår gärna ett slag för att grilla flera delar av djuret.
– Det går att grilla så mycket mer, det handlar bara om att ha lite tålamod. Vi brukar till exempel grilla bringa eller ”short ribs” i vår rökgrill. Då kanske det får grillas i upp till tio timmar, berättar hon.

En annan faktor som påverkar köttets kvalitet är hur länge det blivit hängmörat.
– Vårt kött är alltid hängmörat i 10-14 dagar vilket gör att det blir mört och fint, säger Ann.

Även lamm är populärt för grillälskaren, men så här års är det inte riktigt lammsäsong ännu.
– Efter sommaren är det ju lättare att få tag på lamm, men vi har i frysen till försäljning, säger Ann.

Norrby ängars 3-pepparssmör

Använd rumsvarmt ekologiskt smör. Blanda med rosé-, svart och grön- peppar efter tycke och smak.
Blanda ihop allt och forma till en rulle och lägg sedan i frysen tills det är serveringsdags.

Gillade du det här? Dela med dig på Facebook!
Prenumerera på nyheter från Eksjö & co
Samtycke *
Senaste artiklarna i "Mat & dryck"

Pläden och kudden i bilden kommer från Otyg inredning. Kanelbullar och Eksjöknuten från Lennarts konditori. Wienerbröd med glasyr från Eksjö konditori gamla stan. Mysig stickad tröja från Klädhuset i Eksjö. De bruna skorna hittar du hos Borgs skor. Hös …

Äta glass i stora lass? Eller uppleva historiens vingslag? Eller kanske shoppa i unika butiker? Eller… ja, du förstår säkert vid det här laget att Eksjö bjuder på upplevelser som passar de allra flesta. Så packa bilen full av folk och kom hit vetja! …

Dany Daoud driver Via Venetto tillsammans med sina två bröder. Via Venetto är en av Eksjös mest populära pizzerior som drivs av bröderna Dany, Elias och Sobhi Daoud. Under de senaste åren har lokalerna genomgått flera renoveringar och den senaste satsn …

Är du tant grön, röd eller gul? Svalkande. En smoothie är oslagbart i rådande värmebölja. På Lilla Thimons hittade vi tre smoothies med Elsa Beskow-känsla. Tant Grön är gjord på avokado, spenat, mango och ingefära. Tant Gul är smaksatt med passion och …

John och Maria Hannah har tagit över rodret på ICA Nära Mathörnani Mariannelund. – Vi är fantastiskt glada över att få ta över denna härliga butik med dessa fantastiska medarbetare, säger Maria Hannah. Vi vill göra vårt yttersta för att vara en resurs …

Eksjö & co på Instagram
Prylar & trender

Officeraren Christian Ericsson reser Sverige och världen runt för att tävla i multisport, eller adventure racing som det heter på engelska. Med flertalet EM- och VM-tävlingar i bagaget är Christian en mycket rutinerad multisportare. Det var i samband m …